Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όλο το παρασκήνιο με τον ξυλo δαρμό του 19χρονου στον Αυλώνα

Ο ξυλo δαρμός του 19χρονου αλβανικής καταγωγής, ο οποίος κατά τη δικογραφία φέρεται να είναι ένας εκ των δραστών της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, συνέβη μεταξύ 15.30 και 16.30 το απόγευμα της Δευτέρας στις φυλακές του Αυλώνα.Ο κρατούμενος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στον ειδικό χώρο κράτησης, όπου τοποθετούνται άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται Πειθαρχείο, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για ειδικό κελί το οποίο τελεί υπό ειδική περιφρούρηση.

Advertisement

Η πρόσβαση σε αυτόν τον χώρο είναι εφικτή διά μέσου τριών σιδερένιων θυρών. Οι μόνοι δύο τρόποι να ανοιχτούν αυτές οι τρεις θύρες είναι εάν το πράξει ο υπεύθυνος αρχιφύλακας- υπαρχιφύλακας ή εάν δεν έχουν κλειδωθεί επαρκώς με τρεις στροφές στην κλειδαριά.

Δεν ευσταθεί η πληροφορία ότι ο ξυλo δαρμός συνέβη κατά τη διάρκεια του γεύματος, οπότε οι πόρτες είναι ανοιχτές, διότι απλούστατα τη στιγμή του συμβάντος δεν ήταν ώρα φαγητού.

Αντιθέτως, όπως πληροφορείται το zougla.gr, ήταν ώρα επισκεπτηρίου. Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια δεν αφορά βεβαίως στον ειδικό χώρο κράτησης και προστασίας στον οποίο αναφερόμαστε.

Ξυλo δαρμός σε αυτόν τον χώρο έχει σημειωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση), προκειμένου να προσδιοριστούν οι ευθύνες του τότε υπευθύνου για τον χώρο ειδικής κράτησης και σημερινού υπαρχιφύλακα Γιώργου Τάτση. Η ΕΔΕ προχώρησε, αλλά ουδείς γνωρίζει στο συγκρότημα των φυλακών Αυλώνα πού έχει καταλήξει. Κατά διαβολική σύμπτωση, ο ξυλo δαρμός του 19χρονου κρατουμένου από συγκρατουμένους του και μάλιστα επτά τον αριθμό, όπως λένε οι πληροφορίες, συνέβη κατά τη διάρκεια της βάρδιας του ιδίου υπαρχιφύλακα Γιώργου Τάτση.

Επισημαίνεται πως εάν οι πόρτες δεν είναι επαρκώς κλειδωμένες, επαναλαμβάνουμε με τρεις στροφές του πύρου της κλειδαριάς κι απλώς έχουν κλειδωθεί μία φορά, τότε είναι δυνατόν με έντονο τράνταγμα να ανοίξουν και πάντως είναι πολύ εύκολο για έμπειρους κρατουμένους να τις παραβιάσουν. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ωστόσο, την κύρια ευθύνη φέρει ο υπεύθυνος βάρδιας αρχιφύλακας ή υπαρχιφύλακας.

Όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές στο zougla.gr, εγκρίθηκε η πρόταση τοποθέτησης καμερών ασφαλείας στις φυλακές Αυλώνα και μάλιστα στο σχέδιο αυτό προβλεπόταν και τοποθέτηση καμερών στον ευαίσθητο χώρο ειδικής κράτησης, δηλαδή στο Πειθαρχείο. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε, αλλά για έναν περίεργο λόγο δεν τοποθετήθηκαν κάμερες σε αυτό το ευαίσθητο για την ασφάλεια των κρατουμένων σημείο. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε αδύνατη η κάλυψη του εν λόγω χώρου. Όμως, όπως καταγγέλλεται από σωφρονιστικούς κύκλους, ακόμη κι όταν συμβαίνει κάτι σε άλλα σημεία της φυλακής που θεωρούνται «ευαίσθητα δεδομένα», έχει παρατηρηθεί πολλάκις πως ο υπεύθυνος διαχείρισης των λήψεων από τις κάμερες απλώς τα… διαγράφει.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο 19χρονος ξυλo κοπήθηκε από επτά κρατουμένους, οι οποίοι έφεραν μαχαίρια. Προκύπτουν, επομένως, βαριές ευθύνες για το περιστατικό, όχι μόνον για τον υπαρχιφύλακα που είχε βάρδια αλλά και για τη διοίκηση του σωφρονιστικού συγκροτήματος του Αυλώνα. Σημειώνεται πως ο 19χρονος κρατούμενος μεταφέρθηκε ήδη σε άλλη φυλακή μετά το περιστατικό. Από τη στιγμή ωστόσο που είναι το δεύτερο στη συνέχεια συμβάν τέτοιου είδους, προφανώς υφίσταται σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας στον χώρο ειδικής κράτησης του Πειθαρχείου αυτής της φυλακής κι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε ένα τέτοιο περιστατικό θα επαναληφθεί.

Δείτε το βίντεο του ξυλo δαρμού:

Advertisement

More in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

[inFeed]

Advertisement
To Top