Connect with us

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Επίδομα θέρμανσης 2019: Πόσο αυξάνεται – Πότε θα γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους – Ποια τα κριτήρια

Αυξημένο θα είναι το επίδομα θέρμανσης της φετινής χειμερινής περιόδου, το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το βασικό ποσό του επιδόματος εξακολουθεί να ανέρχεται σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Αναμένεται αύξηση του επιδόματος

Ίδια με πέρυσι θα είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ωστόσο, το επίδομα θα παρουσιάζει αύξηση, λόγω του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε κατά τη φετινή χρονιά και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.

Συνέπεια αυτού ήταν είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να παίρνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Επίδομα θέρμανσης: Βασική προϋπόθεση

Τη φετινή χρονιά, προκειμένου να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα, αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Συνεπώς, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

Έτσι, τα νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, θα πάρουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.

Στο μεταξύ, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος της τάξεως του 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, με σκοπό να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο δίκαιο κοινωνικά, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

Όσον αφορά τις ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα πάρουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Το επίδομα θέρμανσης θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αφού συμπληρώσουν αίτηση στην σχετική εφαρμογή του Taxisnet, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και αφού έχουν πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν το ίδιο ποσό να δοθεί το 2020.

Κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης παραμένουν τα ίδια με τα περσινά, δηλαδή οι δικαιούχοι πρέπει να είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Advertisement

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Ποιοι εξαιρούνται από το επίδομα θέρμανσης

Δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη.

Επιπροσθέτως, αποκλείονται όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία

More in ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top