Connect with us

Lockdown

Γενικό lockdown για δεύτερη φορά: Όλα όσα θα ισχύουν για sms, σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι μένει ανοιχτό

Την εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό για δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο ένα μήνα, επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12:00 το μεσημέρι.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν διευκρίνισε ποτέ θα ξεκινήσει το lockdown και περιορίστηκε να πει ότι είναι στη διάθεση της κυβέρνησης όλα τα στοιχεία, με βάση τα logistics, και πώς μπορούν να εφαρμοστούν, το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα τόνισε ότι η σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Τόνισε επίσης ότι η εισήγηση της επιτροπής είναι να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία και να κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, σε όλη τη χώρα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, πως σκοπεύει να προχωρησει στην εφαρμογή γενικού lockdown προκειμένου να τιθασεύσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τα μέτρα

Ο κορμός των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα αυτού του Σαββάτου είναι έτοιμος, ωστόσο κατά τη διάρκεια των προσεχών ωρών, γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων όπλων που θα βγουν από τη φαρέτρα της κυβέρνησης για να διακοπεί η διασπορά της πανδημίας. Για αυτήν την κατεύθυνση προϊδέαζαν από νωρίς κυβερνητικές πηγές οι οποίες τόνιζαν προς το newsbomb.gr: «Τις τελευταίες ημέρες, παρά τα μέτρα καταγράφεται μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Και ανοίγοντας την πόρτα του lockdown πρόσθεταν με νόημα: «Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά και τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών.»

Θεωρείται δεδομένο ότι η χρονική ισχύς των απαγορεύσεων θα είναι τριών εβδομάδων ενώ δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμη και έναν μήνα. Έτσι από τις 6 το πρωί του Σαββάτου τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το ερχόμενο πρωί. Ακόμη αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (super-market, mini-market και pet shop), τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής.

Δεν αποκλείεται επίσης στο γενικό lockdown να ισχύσουν οι προσαρμογές -σε σχέση με την καραντίνα του πρώτου κύματος-το αυστηρότερο μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, όπου απαγορεύεται η παραλαβή πακέτων και drive through από τους χώρους εστίασης και επιτρέπεται μόνο το delivery.

Το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα γυμνάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά στα λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα μαθήματα θα γίνονται με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα ζυγίζονται τα οφέλη και οι επιπτώσεις της επιβολής ενός λουκέτου και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αναστέλλονται επίσης όλες οι αθλητικές δραστηριότητες με εξαίρεση την Super League στο ποδόσφαιρο και την Basketball League και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των δύο αθλημάτων.

Επιστρέφει το 13033

Για τις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι θα πρέπει να αποστέλλουν δωρεάν SMS στο 13033. Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

Α) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

Β) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

Γ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

Δ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

Ε) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

ΣΤ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Επίσης από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]. Ακόμη η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS, με την σχετική επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη χωρίς να χρειάζεται SMS.

Είναι σαφές ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν περιθώρια για να μην απαγορευτούν οι μετακινήσεις από περιφερειακή σε περιφερειακή ενότητα, μέτρο που βρισκόταν εδώ και ημέρες πάνω στο τραπέζι. Επιπλέον στη δίνη του lockdown περνούν οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, οι οποίες μένει να κλειδώσει η αναστολή τους για προορισμούς προς το εξωτερικό ενώ μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις θα επιτραπούν εκείνες για το εσωτερικό.

Τριπλό αρνητικό ρεκόρ την Τετάρτη
2.646 νέα κρούσματα, 18 θάνατοι και 179 διασωληνωμένοι από τον κορονοϊό, αποτελούν αρνητικά ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46.892, εκ των οποίων το 54.,6% άνδρες. Τα 4.271 (9,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.427 (30,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 179 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 42 (23,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 305 ασθενείς.

Τέλος, ανακοινώθηκαν 18 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι και 673 θάνατοι συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 259 (38.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

More in Lockdown

To Top