Connect with us

Σχέσεις

15 ξεκάθαρα σημάδια που δείχνουν πως ο σύντροφός σας προσπαθεί να καταστρέψει την αυτοεκτίμησή σας

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι δύο διαφορετικά πράγματα .

Μπορούμε να έχουμε πολύ αυτοπεποίθηση και συγχρόνως πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπως για παράδειγμα πολλές διασημότητες, οι οποίες μπορούν να παίξουν μπροστά σε χιλιάδες θεατές, αλλά στη συνέχεια να βλάψουν τον εαυτό τους με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Σε μια σχέση, η αυτοεκτίμησή μας μπορεί να επηρεαστεί από τον σύντροφό μας, και μπορεί να συμβάλει τόσο στην καταστροφή της όσο και στην αύξηση της.

Μείναμε έκπληκτοι όταν ανακαλύψαμε ότι ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις των συντρόφων μας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη σχέση. Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά σε αυτές τις καταστάσεις.

1. Αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες στη λήψη αποφάσεων.

Ακόμα κι αν είστε ένας σύντροφος που δεν του αρέσει να παίρνει αποφάσεις, μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι σημαντικό να συμμετέχετε και οι δύο σε κάποια επιλογή. Εάν ο σύντροφός σας αποφασίζει μόνος του, σας περνά το μήνυμα ότι δεν αξίζει τον κόπο να σας ρωτήσει, επειδή δεν γνωρίζετε αρκετά για το θέμα ή πιστεύει ότι η γνώμη σας δεν είναι σημαντική. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από την επιλογή νέων κουρτινών για το διαμέρισμά σας έως την απόφαση για το πού να πάτε διακοπές: επιλέγουν πάντα μόνοι τους.

2. Δημοσιεύει φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να ρωτήσει αν σας αρέσουν.

Είναι χαριτωμένο όταν ο σύντροφός σας λέει ότι λατρεύει τον τρόπο που φαίνεστε όταν είστε κουρασμένοι, ή άρρωστοι ή με τις πιτζάμες σας. Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συνήθως δημόσια και μερικές φορές απλώς δεν θα θέλατε να δει κάποιος άλλος τις φωτογραφίες που δεν πιστεύετε ότι είναι τόσο ωραίες. Όταν ο σύντροφός σας δεν σας ρωτά πριν δημοσιεύσει αυτές τις φωτογραφίες, μπορεί να το ερμηνεύσετε ως την επιθυμία του να  αναδείξει στην χειρότερη πλευρά σας και τον εαυτό τους καλύτερο, και αυτό μπορεί να είναι ένα εκρηκτικό πλήγμα για την αυτοεκτίμησή σας. Ακόμα κι αν δεν σήμαινε τίποτα άλλο παρά το καλύτερο για εσάς, είναι πάντα προτιμότερο να αποφασίζετε μαζί για φωτογραφίες.

3. Σας διακόπτει ενώ μιλάτε.

Η διακοπή είναι αγένεια. Μερικές φορές δεν σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από το ότι – είναι πολύ ενθουσιασμένοι ή φοβούνται ότι θα ξεχάσουν αυτά που είχαν να πουν. Αλλά κυρίως, η διακοπή κάποιου κάνει αυτό το άτομο να νιώθει σαν να μην το ακούτε και ότι αυτό που προσπαθεί να πει δεν είναι σημαντικό. Υπάρχει κάτι χειρότερο από τη στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτό που προσπαθείτε να πείτε; Εάν συμβαίνει συχνά, θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι πρέπει να σταματήσετε να μιλάτε εντελώς, γιατί ποιο είναι το νόημα;

Διαβάστε ακόμα:   7 σημάδια που «προδίδουν» ότι ένας άνδρας είναι ερωτευμένος μαζί σου

4. Αμφισβητούν τις αποφάσεις σας.

Μερικές φορές αντιτίθενται στα μικρότερα πράγματα. Όπως μπορεί να πιστεύουν ότι βοηθούν ρωτώντας πάντα αν το ρούχο σας είναι κατάλληλο για τον καιρό: «Είσαι βέβαιη ότι δεν χρειάζεσαι πιο ζεστές μπότες;» Μερικές φορές είναι ακόμη πιο επίμονο: «Μωρό, σίγουρα δεν θέλεις να αλλάξεις τη δουλειά σου. Είναι ωραία και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να εργαστούν εκεί.»

Στην επιφάνεια, μπορεί να φαίνεται γλυκό και να έχουν όντως καλές προθέσεις, αλλά μετά την εκατομμυριοστή φορά, είναι σαν να, «Πιστεύει ότι είμαι παιδί και δεν μπορώ να παίρνω σωστές αποφάσεις;».  Λόγω των συνεχών αμφιβολιών τους, σε κάνουν να πιστεύεις ότι δεν είσαι ικανός να ενεργείς ανεξάρτητα και μπορεί να «σκοτώσουν» την ικανότητά σου να λαμβάνεις αποφάσεις μόνος σου.

5. Μέσω της αρνητικής γλώσσας του σώματος (όπως τα μάτια τους)

Η γλώσσα του σώματος είναι ένα ισχυρό όπλο. Συχνά, αποκαλύπτει πολλά όταν πρόκειται για μια ζεστή και ιδιωτική συζήτηση. Αν περιστρέψουν τα μάτια τους μπορεί να στείλει το μήνυμα: «Αυτό που μόλις είπες είναι γελοίο» και μπορείτε να το ερμηνεύσετε ως: «Είσαι ηλίθιος και περιφρονώ τις σκέψεις σου.» Εάν μιλάμε για τη γλώσσα του σώματος, ένα πέρασμα των χεριών, κοιτάζοντας μια οθόνη τηλεφώνου όταν ένας σύντροφος μιλάει, ή γενικά φαίνεται αποσπασμένος είναι επίσης τρόποι που θα μπορούσαν να σηματοδοτούν «Δεν με νοιάζει», «Σταμάτα να μιλάς», ή ακόμα χειρότερα.

6. Tεμπελιάζουν για πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς.

Ίσως είστε ερασιτέχνης τραγουδιστής ή καλλιτέχνης και θέλετε πραγματικά ο σύντροφός σας να σας υποστηρίξει στην παράσταση. Ή απλά θέλετε να συμμετέχουν σε κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού ή να πάτε μαζί για περπάτημα. Αλλά μισούν την τέχνη και θα προτιμούσαν να μείνουν στο σπίτι αντί να βγουν έξω, οπότε ακόμη και η γλώσσα του σώματος τους λέει: «Θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να κάνω κάτι τέτοιο».

Σε μια σχέση, οι σύντροφοι μερικές φορές πρέπει να το αποδεχτούν και να κάνουν μια προσπάθεια να είναι υποστηρικτικοί. Διαφορετικά, παίρνετε το μήνυμά τους σαν να μην ενδιαφέρονται για πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς και ίσως ότι η ευτυχία σας δεν είναι προτεραιότητα για αυτούς. Το να σε αγνοούν μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθησή σου.

7. Kάνουν συνέχεια προτάσεις.

Συχνά πιστεύουμε ότι οι συνεχείς προτάσεις είναι ένα σημάδι ότι δίνουμε προσοχή, ότι ενδιαφερόμαστε για το τι συμβαίνει και ότι είμαστε χρήσιμοι. Στην πραγματικότητα, ο σύντροφός σας μπορεί να είναι τόσο επίμονος να σας προτείνει να κάνετε άλλα πράγματα, από αυτά που έχετε ήδη επιλέξει, ώστε μια μέρα να αισθανθείτε ότι δεν θα πάρετε ποτέ μια σωστή απόφαση. Καλές προθέσεις, αρνητικά αποτελέσματα. Αντίθετα, αν σας ζητήσει να του προτείνετε κάτι, είναι ένα καλό σημάδι ότι εμπιστεύονται τις επιλογές σας.

Διαβάστε ακόμα:   5 Σημάδια που δείχνουν ότι έχει παράλληλη σχέση!

8. Σας μιλάει σαν να είστε παιδί.

Δεν είναι τόσο ευχάριστο όταν ένας ενήλικας μιλάει στον άλλο σαν να είναι μικρό παιδί. Μπορεί να αισθανθείτε υπερβολικά ντροπιασμένοι και υποτιμημένοι όταν ο σύντροφός σας ενεργεί έτσι δημόσια ή ακόμη και ιδιωτικά. Αυτή η στάση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται υποτιμημένοι και άχρηστοι. Εάν ο σύντροφός σας σας μιλά με αυτόν τον τρόπο, δεν σας δείχνει τον σεβασμό που σας αξίζει.

9. Ο σύντροφός λέει «όχι» στις περισσότερες ιδέες που έχετε.

Το να λένε όχι είναι ωραίο και οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να το κάνουν συχνότερα. Αλλά αν ο σύντροφός σας λέει «όχι» σε κάθε ιδέα που έχετε, δεν είναι πραγματικά ενθαρρυντικοί ή υποστηρικτικοί και αυτό μπορεί να καταστρέψει απολύτως την αυτοεκτίμησή σας. Όταν ακούτε «όχι» κάθε φορά που προτείνετε κάτι ή σκέφτεστε να κάνετε κάτι ωραία, είναι δύσκολο να καταλάβετε ότι έχετε μια καλή ιδέα. Καταλήγετε να αισθάνεστε ότι δεν έχετε ελευθερία να αναζητήσετε τη δική σας ευτυχία και άνεση.

10. Ελέγχουν ή ξανακάνουν τα πράγματα που έχετε ήδη κάνει.

Αν παρατηρείτε τον σύντροφό σας και ελέγχεττε ή ξανακάνετε ό, τι μόλις έκανε, τους λέτε κυριολεκτικά ότι δεν αντιμετωπίζουν τα πράγματα σωστά. Σίγουρα, είναι ωραίο να ελέγχετε τα πράγματα κατά καιρούς, ειδικά εάν σχετίζονται με ζητήματα ασφάλειας, αλλά κυρίως, εάν η εργασία γίνεται με καλό τρόπο, δεν πρέπει να μειώσετε τις προσπάθειες του συντρόφου σας. Και αν απλά δεν μπορείτε να αποτρέψετε τον εαυτό σας, τουλάχιστον ξαναπλύνετε ένα πιάτο ή ξαναστρώστε το κρεβάτι όταν δεν είναι παρόντες και δεν το βλέπουν.

11. Σας αφήνουν πάντα να μαντέψετε γιατί τα λόγια τους δεν συνάδουν με τις πράξεις τους.

Ο σύντροφός σας μπορεί να προτείνει να βγείτε μαζί για να δείτε μια υπέροχη ταινία ή να αγοράσετε νέα έπιπλα για το διαμέρισμά σας και είστε ευχαριστημένοι που θα περάσετε όμορφα ή θα κάνετε κάτι για το σπίτι σας μαζί. Στη συνέχεια αλλάζουν ξαφνικά τη γνώμη τους και προτείνουν να αλλάξετε την ημερομηνία ή να ακυρώσετε τα σχέδιά σας χωρίς καν να σας δώσουν μια εξήγηση. Αυτό σε κάνει να νιώθεις συνεχώς σαν να φταις για αυτήν την ξαφνική αλλαγή. Ίσως είπατε κάτι λάθος που τους έκανε να αλλάξουν γνώμη; Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει σημαντικά την αυτο-αξία σας.

Διαβάστε ακόμα:   8 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι δεν θέλεις τον σύντροφο σου και τόσο πολύ

12. Σας δίνουν πάρα πολλές συμβουλές ή προσφέρουν πολύ βοήθεια.

Εάν πετύχετε σε κάτι, ο σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεται ανταγωνιστικός και μπορεί να σας κρατήσει πίσω επειδή ζηλεύει τις επιτυχίες σας. Αυτό το είδος συμπεριφοράς καταβροχθίζει όλη την αυτοπεποίθησή σας. Μπορούν να προσφέρουν συνεχώς τη βοήθειά τους ή να σας παρέχουν πάντα ανεπιθύμητες συμβουλές μόνο και μόνο για να δείξουν ότι γνωρίζουν καλύτερα και μπορούν να τα κάνουν καλύτερα. Με αυτήν την παρέμβαση, απλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε τα όνειρά σας ή να φτάσετε την επιτυχία, γιατί είστε πάντα διστακτικοί. Αρχίζετε να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε τις συμβουλές τους όλη την ώρα, επειδή οι γνώσεις και οι δεξιότητές σας δεν είναι αρκετές.

13. Αρνούνται να διαφωνήσουν.

Είναι πολύ λογικό ότι αν ο σύντροφός σας αρνείται να διαφωνήσει, αυτό σημαίνει ότι δεν πιστεύουν ότι κάτι αξίζει τον κόπο για να πολεμήσουν. Εάν κλείνουν πάντα τη συζήτηση ή λένε πράγματα όπως, «Δεν θέλω να διαφωνήσω μαζί σου» στέλνουν το μήνυμα ότι πιστεύουν ότι είναι πάντα σωστοί ή απλά δεν ενδιαφέρονται για το τι έχεις να πεις. Αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει μια αίσθηση αναξιολόγησης μέσα σας. Δεν χρειάζεται να τσακωθούν μαζί σας, κυριολεκτικά, αλλά θα πρέπει να σας αφήσουν να έχετε και τη γνώμη σας.

14. Κακή τοποθέτηση των συναισθημάτων σας.

Ο σύντροφός σας μπορεί να είναι αγχωμένος, να έχει αναστατωθεί για τη δουλειά του ή να ανησυχεί για κάτι. Αλλά δεν είναι σωστό να ξεσπά πάνω σας. Όταν είναι πάντα λυπημένοι, δυσαρεστημένοι ή ανυπόμονοι, σε κάνουν να νιώθεις σαν να φταίς. Μπορεί απλά να το αντιληφθείτε σαν να μην του αρέσετε τόσο πολύ, είτε απλά δεν μπορείτε να τους κάνετε ευτυχισμένους. Αλλά η ευτυχία τους δεν είναι δική σας ευθύνη και, φυσικά, πρέπει να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αλλά αυτό πρέπει πάντα να κοινοποιείται σωστά για να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου παίρνετε τα πάντα προσωπικά, μόνο και μόνο επειδή έχετε ελλιπείς πληροφορίες.

15. Εκφράζουν την αγάπη τους υπό όρους.

Εάν πρέπει συνεχώς να κερδίζετε την αγάπη και την έγκριση του συντρόφου σας, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν να μην είστε αρκετά καλοί για αυτόν. Ξυπνάτε κάθε πρωί προσπαθώντας να κάνετε τα πάντα σωστά . Αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί ένδειξη υγιούς σχέσης. Ο σύντροφός σας δεν ενεργεί σαν ένα αγαπημένο άτομο προς εσάς. Δεν πρέπει να εμπλακείτε σε μια σχέση όπου πρέπει συνεχώς να εκτελείτε για να αγαπάτε. Αξίζετε αγάπη για το ποιοι είστε, όχι για το τι μπορείτε να κάνετε.

enimerotiko.gr

Continue Reading
You may also like...

More in Σχέσεις

To Top