Connect with us

SHOWBIZ

Χριστίνα Πολίτη: Καταγγέλλει bullying στο γιο της και δημοσιεύει τα μηνύματα [pics]

Η μάστιγα του bulling επανέρχεται στην επικαιρότητα μέσω της αντίδρασης της δημοσιογράφου, Χριστίνας Πολίτη, η οποία ανακάλυψε πρόσφατα πως ο 12χρονος γιος της έχει πέσει θύμα εκφοβισμού από συμμαθητή του.

Advertisement

Η δημοσιογράφος, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, εξέφρασε την οργή της για αυτό που συνέβη στο παιδί της, δημοσιεύοντας τα μηνύματα που δέχτηκε ο γιος της από τον συμμαθητή του.

«Δεν χρησιμοποιώ το Facebook για προσωπικά θέματα αλλά αυτή τη φορά θα πάρω τη γνώμη των φίλων μου – γνωστών και αγνώστων γιατί μου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι! Επειδή είμαστε γενικά ευαισθητοποιημένοι εδώ μέσα με την αδικία και το bullying, τι θα κάνατε αν παίρνατε το κινητό του 12χρονου παιδιού σας στα χέρια σας και διαβάζατε αυτά τα μηνύματα από 12χρονο συμμαθητή του – που σήμερα έμαθα πως τον έχει χτυπήσει κιόλας σε πάρτυ και συνεχώς τον κοροϊδεύει και του δημιουργεί προβλήματα; Ο γιος μου δεν ήθελε να κάνει «θέμα» για να παραμείνει αγαπητός στην ωραία αυτή παρέα… και έτσι φτάσαμε σε αυτό το σημείο… Αφού με βάζει και μένα στη συζήτηση με ένα «ρώτα τη μάνα σου» ας μπω κι εγώ με τον τρόπο μου στη συζήτηση αυτή γιατί έχω θυμώσει τόσο πολύ που «δε γουστάρω κυριλέ!».

(Για να μην προβληματιζόμαστε στο πως φτάνουν οι άνθρωποι να πατάνε ο ένας το λαιμό του άλλου στο δρόμο σα να ειναι σκουπίδια…) ΥΓ: Ο αριστερά είναι ο «μάγκας» (που «έχει φίλους και βγάζει βαθμούς») και ο δεξιά στη συνομιλία ο γιος μου, που προσπαθεί να τον «αλλάξει και να καταλάβει πως έχει άδικο» όπως μου είπε – προφανώς ζει στον κόσμο του… Φυσικά κροπάρισα τις φωτό και τα ονόματα για ευνόητους λόγους…», έγραψε οργισμένη η Χριστίνα Πολίτη στα social media.

Advertisement

Ως bullying ορίζεται η επαναλαμβανόμενη και εσκεμμένη βίαιη συμπεριφορά από συμμαθητές, εντός και εκτός σχολείου, με σκοπό την πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου. Ο εκφοβισμός μπορεί να αποτελείται από λεκτική βία, διάδοση φημών, κλοπές, σωματική αλλά και σεξουαλική βία. Άνθηση παρουσιάζει και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, με την Ελλάδα να έρχεται δεύτερη με 26,8% ακολουθώντας την Ρουμανία. Το φαινόμενο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις στη χώρα μας, με ακραία φαινόμενα όπως την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα (ο οποίος βρέθηκε νεκρός ύστερα από ακραίο bullying), αλλά και το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη όπου μαθητές δημοτικού ανάγκασαν συμμαθήτριά τους να γλείψει τουαλέτα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα στους γονείς και συστήνουν διάλογο και σωστή διαχείριση των συναισθημάτων του παιδιού.

Αν το παιδί σας είναι θύμα bullying 

Μιλήστε με το παιδί σας για το φαινόμενο του bullying πρώτα γενικά και μετά πιο ειδικά. Ζητήστε του να μοιραστεί μία εμπειρία αν θέλει και μην κρίνετε. Κυρίως μην το πιέζετε να εξομολογηθεί κάτι γιατί έτσι το φοβίζετε περισσότερο. Το παιδί μπορεί να σας πει ότι είναι θύμα εκφοβισμού. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το παιδί δεν μιλά και πρέπει να το αντιληφθείτε από μόνοι σας. Μπορεί να έχει σημάδια στο σώμα του, να μην τρώει ή κοιμάται καλά, να βρέχει το κρεβάτι του και να παραπονιέται για πονοκέφαλο ή στομαχόπονο.

Μπορεί να μην θέλει να πάει στο σχολείο, να κάθεται περισσότερο με τους καθηγητές του, να είναι μοναχικό και να δυσκολεύεται να μιλήσει στο σχολείο. Ως προς το συναισθηματικό κομμάτι, μπορεί να δείχνει ξαφνικά πολύ νευρικό, λυπημένο, θυμωμένο ή μυστικοπαθές. Εδώ χρειάζεται να δώσετε προσοχή, γιατί μπορεί να μην δέχεται bullying, αλλά να υπάρχει άλλο θέμα, όπως η κατάθλιψη.

Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν:

  • Με ποιον έπαιξες σήμερα και γιατί;
  • Τι παιχνίδια έπαιξες σήμερα; Πέρασες καλά;
  • Ανυπομονείς να πας αύριο στο σχολείο;
  • Υπάρχει κάποιος στο σχολείο που δεν συμπαθείς; Γιατί;
  • Τι έκανες σήμερα στο φαγητό;

Απενοχοποιήστε το παιδί λέγοντάς του ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του φέρεται άσχημα και φυσικά δεν το προτρέπουμε να «απαντήσει» στο θύτη με βία. Το παιδί νιώθει αυτομάτως πιο δυνατό αν βλέπει ότι έχει υποστηρικτικό οικογενειακό δίκτυο όπου μπορεί να μιλήσει για όλα όσα βιώνει και να αποκαλύψει πτυχές του εαυτού του που ίσως κρύβει από τους γονείς, όπως είναι η ομοφυλοφιλία. Αποδεχθείτε το παιδί για αυτό που είναι και μιλήστε με το σχολείο ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Τέλος, ένας ειδικός θα βοηθήσει πολύ το παιδί αλλά και εσάς ως προς τη διαχείριση του θέματος.

Advertisement

Αν το παιδί σας κάνει bullying στους άλλους

Οι ενδείξεις ότι το δικό σας παιδί μπορεί να ασκεί bullying είναι η μυστικοπάθεια, η κατοχή χρημάτων ή αντικειμένων που δεν του ανήκουν και όταν μιλά αρνητικά ή επιθετικά για άλλα παιδιά. Πριν προβείτε σε συμπεράσματα, θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του για το πώς τα πηγαίνει με τους συμμαθητές και αν αντιμετωπίζει προβλήματα το ίδιο.

Τι να κάνετε. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Στη συνέχεια, πρέπει να μιλήσετε με το παιδί ώστε να καταλάβει ότι είναι λάθος, όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Το επόμενο βήμα είναι να πείτε στο παιδί ότι θέλετε να συνεργαστείτε ώστε να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες αλλά με υποστήριξη και αγάπη. Συμπεριλάβετε το σχολείο με ένα θετικό και εποικοδομητικό τρόπο:

  • Ενημερώστε πρώτα για το παιδί σας για αυτό που σκοπεύετε να κάνετε
  • Κλείστε ραντεβού με το δάσκαλο του παιδιού
  • Συζητήστε το πρόβλημα εκτεταμένα και μάθετε ποια είναι η πολιτική του σχολείου σε τέτοια περιστατικά
  • Ρωτήστε να μάθετε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε από τη δική σας πλευρά
  • Βρείτε ένα πλάνο μαζί

Αν το παιδί νιώθει ντροπή, είναι σημαντικό να νιώσει άνετα μαζί σας. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να επιδείξετε εσείς οι ίδιοι σεβασμό στη συμπεριφορά σας, εφόσον είστε το πρότυπό του. Βοηθήστε το να νιώθει καλά με τον εαυτό του και να αναπτύξει θετικές σχέσεις. Ακούστε το με ενσυναίσθηση και μην το κριτικάρετε. Επιτρέψτε του όμως να μπορεί να εκφράζει και τα δύσκολα συναισθήματα, όπως ο θυμός και η λύπη.

Γιατί φέρεται έτσι το παιδί; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Ίσως έχει βιώσει το ίδιο επιθετική συμπεριφορά στο σπίτι ή έχει μάθει να είναι προκατειλημμένο απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Ή έτσι νιώθει ότι έχει τον έλεγχο των καταστάσεων. Χρειάζεται λοιπόν να εντοπίσετε μαζί τη ρίζα του προβλήματος και να βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί καλύτερα, κυρίως με τον εαυτό του.

πηγη

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in SHOWBIZ

[inFeed]

Advertisement
To Top