Connect with us

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Η Θαυματουργή εικόνα Οσίου Λαυρεντίου στη Νέα Ιωνία

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Λαυρεντίου, το οποίο βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Ναού των Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας φυλάσσεται η παλαιά και θαυματουργός Ιερά Εικόνα του Οσίου Λαυρεντίου, με την οποία συνδέθηκαν από πολλών ετών τόσο οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, όσο και οι ευσεβείς Χριστιανοί από όλη την Αττική.

Η Ιερά θαυματουργός Εικόνα του Οσίου Λαυρεντίου στη Νέα Ιωνία μεταφέρθηκε από τη Μικρά Ασία τον Σεπτέμβριο του 1914 από την τότε κάτοχο αυτής Γεωργία Κάλλου και αρχικά τοποθετήθηκε σε πρόχειρο ναΐσκο δίπλα στην «Ωμορφοκκλησιά» Αθηνών (Άλσος Βεΐκου). Έκτοτε πλήθη ευσεβών προσκυνητών εισέρρεαν καθημερινά από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας για να προσκυνήσουν τη Θαυματουργή εικόνα Οσίου Λαυρεντίου καθώς πλήθος ήταν και τα θαύματα, τα οποία επιτελούσε η χάρις του Οσίου.

Advertisement

Σε επιστολή της παραπάνω κατόχου της Ιεράς Εικόνας προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας (8/7/1967) αναφέρει ότι επειδή ο ναΐσκος ήταν ιδιωτικός και για την αποφυγή εντυπώσεων περί εκμεταλλεύσεως της Ιεράς Εικόνας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έκρινε σκόπιμη την σφράγιση του ναού. Έτσι και για να μην αποστερήσει το δικαίωμα από τους χριστιανούς να προσκυνούν την θαυματουργό Εικόνα, η κάτοχος, την παραχώρησε στον Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να προσκυνούν ελεύθερα αυτή και να «τύχωσι τῶν ἐξ αὐτῆς θαυματουργιῶν».

Ακολούθησε σχετική έγκριση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (υπ’αριθμ. 1939/14.7.1967) και έτσι η σεπτή Εικόνα παραδόθηκε στον Προϊστάμενο του ενοριακού Ναού Αγ. Αναργύρων Αρχιμ. Ναθαναήλ Ποδάρα. Άμεσα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στο Ναό και από τότε συνεχώς δεχόταν τις εκδηλώσεις ευσεβείας πλήθους ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως ανεγέρθηκε στο νότιο κλίτος του Ναού φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, όπου τα εγκαίνια τελέσθηκαν στις 31 Αυγούστου 1970 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Νικόλαο, ο οποίος είχε διατελέσει Ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Αγ. Αναργύρων.

Στις 8 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνος, στην οποία ασκήτευσε ο κτήτωρ αυτής Όσιος Λαυρέντιος, η Τιμία Κάρα του, η οποία και λιτανεύθηκε πανδήμως στη Ν. Ιωνία και εναποτέθηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο Του Μητροπολιτικού Ναού των Αγ. Αναργύρων.

Έτσι, ο ασκητής της Σαλαμίνας και ήδη γνωστός θαυματουργός Όσιος Λαυρέντιος έχει και δεύτερο σέβασμα, αφού μετά την ανεγερθείσα υπό τον ίδιο Ιερά Μονή, στην οποία φυλάσσεται το χαριτόβρυτο λείψανό του, στο Ιερό Παρεκκλήσιό του εντός του Μητροπολιτικού Ναού των Αγ. Αναργύρων στη Ν. Ιωνία φυλάσσεται η Ιερά θαυματουργός Εικόνα του.

Τον απλοϊκό αυτό άνθρωπο, τον Όσιο Λαυρέντιο, ο Θεός τον προίκισε με θαυμαστά πνευματικά χαρίσματα, μεταξύ των οποίων ήταν το χάρισμα της θαυματουργίας. Υπάρχουν πλείστες αναφορές σε θαύματα του Οσίου τόσο ενώ ακόμη βρισκόταν εν ζωή, όσο και μετά την κοίμησή του μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στα αναρίθμητα θαύματα του Οσίου Λαυρεντίου διακρίνονται η θεραπεία τυφλού (από τα Φύλλα της Εύβοιας), η ίαση δαιμονισμένου (από τη νήσο Κύθνο), η διάσωση ανθρώπου από πτώση μεγάλου κίωνος στη Σαλαμίνα κατά την ανέγερση της Μονής.

Επίσης πολλά θαύματα επιτελούνται και σήμερα προς δόξαν του Τριαδικού Θεού μέσω της θαυματουργού Εικόνος του που φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αναργύρων. Άξιο ιδιαίτερης μνείας αποτελεί η θεραπεία ποδιού σε προχωρημένη σηψαιμία 19χρονου νέου και η ίαση αιφνιδίως άλαλης κοπέλας (Καλογραίζα), η θεραπεία 10 ετών παιδιού από όγκο στην κεφαλή (Χαλάνδρι) καθώς και η ίαση ανίατης παθήσεως στο χέρι νέου (Σαφράμπολη Ν. Ιωνίας) και άλλα πολλά τα οποία καταγράφουν οι πατέρες του Ιερού Ναού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Λαυρεντίου στον Μητροπολιτικό Ναό ανακαινίσθηκε προσφάτως υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτυ Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, μερίμνη του Πανοσ. Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη.

Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Η Θαυματουργή εικόνα Οσίου Λαυρεντίου στη Νέα Ιωνία

πηγη

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΘΡΗΣΚΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top