Connect with us

ΥΓΕΙΑ

10 μύθοι πρώτων βοηθειών που μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, είναι οι συμβουλές των φίλων και της οικογένειάς μας.

Ωστόσο, ακόμη και οι πιο γνωστές συμβουλές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Συλλέξαμε 10 κοινούς μύθους σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες, ώστε να μην αισθάνεστε μπερδεμένοι για το τι πρέπει να κάνετε όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια.

Advertisement

10. Βάζετε πάγο σε μια μελανιά

Γιατί είναι λάθος: Ο πάγος συμβάλλει πράγματι στη μείωση μιας μελανιάς, αλλά μην τον εφαρμόζετε απευθείας στο δέρμα, γιατί μπορεί να πάθετε έγκαυμα από το κρύο.Κάντε το σωστά: Βάλτε ένα πανί ανάμεσα στο δέρμα και τον πάγο. Εφαρμόστε το για 20 λεπτά, αφαιρέστε τον πάγο και περιμένετε 20 λεπτά. Επαναλάβετε αρκετές φορές.

9. Τρίβετε ένα άτομο που έχει πυρετό με οινόπνευμα ή ξίδι

Γιατί είναι λάθος: Το ξίδι και το οινόπνευμα απορροφώνται απ’ το αίμα. Το τρίψιμο με αλκοόλη μπορεί να δημιουργήσει δηλητηρίαση, ενώ το ξύδι θα αυξήσει υπερβολικά την οξύτητα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά.

Κάντε το σωστά: Ο πυρετός μπορεί να ανακουφιστεί πίνοντας πολύ νερό μέσα σε έναν δροσερό χώρο (16 – 18 °C). Εάν δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες, ο ασθενής θα ξεπεράσει τον πυρετό, αν δεν είναι πολύ υψηλός, από μόνος του.

8. Σηκώνετε ένα άτομο που έχει χάσει τις αισθήσεις του

Γιατί είναι λάθος: Εάν κάποιος λιποθυμήσει, μην προσπαθήσετε να τον σηκώσετε ή να τον ψεκάσετε με κρύο νερό – αυτό απλά επιδεινώνει τους σπασμούς. Αφού ανακτήσει τις αισθήσεις του, μην τον αφήσετε να πιει καφέ ή ενεργειακά ποτά: η καφεΐνη θα οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Κάντε το σωστά: Ανασηκώστε τα πόδια του ατόμου, χαλαρώστε τυχόν σφιχτά αξεσουάρ ρούχων και μην το αφήσετε να σηκωθεί αμέσως μόλις βρει τις αισθήσεις του.

7. Χρησιμοποιείτε βούτυρο ή ξινή κρέμα για τη θεραπεία εγκαυμάτων


Γιατί είναι λάθος: Ο μόνος λόγος που θα αισθανθείτε καλύτερα μετά από κάτι τέτοιο, είναι επειδή η ουσία είναι κρύα πάνω στο κάψιμο. Ο κίνδυνος εδώ, όμως, είναι ότι το βούτυρο και η ξινή κρέμα στεγνώνουν και δημιουργούν μια μεμβράνη, διακόπτοντας τη θερμική ανταλλαγή (η θερμότητα πηγαίνει βαθύτερα και προκαλεί περισσότερη ζημιά).

Κάντε το σωστά: Κρατήστε την καμένη περιοχή κάτω από δροσερό νερό για 15 λεπτά. Ποτέ μην σκάσετε τις φουσκάλες που μπορεί να προκληθούν, καθώς αυτό θα αφαιρέσει το προστατευτικό στρώμα και θα αφήσει το τραύμα ανοιχτό για λοιμώξεις, που μπορεί να εξελιχθούν άσχημα.

6. Βάζετε μόνοι σας ένα οστό στη θέση του

Advertisement

Γιατί είναι λάθος: Δεν πρέπει να βάζετε μόνοι σας ένα οστό που έχει φύγει από τη θέση του, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον τραυματισμούς.

Κάντε το σωστά: Ακινητοποιήστε το τραυματισμένο άκρο και πηγαίνετε τον τραυματία στο νοσοκομείο. Το άκρο δεν πρέπει να δεθεί σφιχτά. Αντ’ αυτού, δέστε το χαλαρά με έναν επίδεσμο, ακινητοποιώντας όχι μόνο το μέρος του πιθανού τραυματισμού, αλλά και τις 2 κοντινότερες αρθρώσεις.

5. Εφαρμόζετε κάτι ζεστό σε στραμπούλιγμα

Γιατί είναι λάθος: Ένα ζεστό ύφασμα δεν θα βοηθήσει, αν στραμπουλήξατε το πόδια σας. Αντίθετα, η θερμότητα θα ενισχύσει τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε πιο μεγάλη διόγκωση.

Κάντε το σωστά: Εφαρμόστε κάτι κρύο τις πρώτες ημέρες μετά από τραυματισμό. Θα μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Σιγουρευτείτε ότι δεν θα επιβαρύνετε το τραυματισμένο άκρο με βάρος για 48 ώρες.

4. Προκαλείτε μόνοι σας εμετό, σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Γιατί είναι λάθος: Η συνηθισμένη συμβουλή σε περίπτωση δηλητηρίασης, είναι να προκαλέσετε μόνοι σας εμετό. Ωστόσο, απαγορεύεται αυστηρά εάν έχετε δηλητηριαστεί με όξινα, αλκαλικά ή άλλα καυστικά συστατικά.

Κάντε το σωστά: Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο. Εάν είστε ακόμα βέβαιοι ότι ο εμετός θα σας κάνει καλό, μην χρησιμοποιήσετε μαγγάνιο, σόδα ή γάλα για να το προκαλέσετε. Αντ’ αυτού, πιείτε πολύ ζεστό νερό.

3. Προσπαθείτε να βγάλετε κάτι από το μάτι σας

Γιατί είναι λάθος: Διακινδυνεύετε μια λανθασμένη κίνηση του χεριού σας, που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Κάντε το σωστά: Καλύψτε το μάτι με γάζα και καλέστε τον γιατρό. Μόνο εάν πρόκειται για χημικό κάψιμο, πλύνετε αμέσως το μάτι με νερό.

2. Βγάζετε τα αντικείμενα από το δέρμα σας


Γιατί είναι λάθος: Μπορείτε να τραβήξετε ένα θραύσμα από ένα δάχτυλο ή ένα μικρό γυάλινο θραύσμα από το χέρι σας, αλλά ποτέ μην επιχειρήσετε να τραβήξετε αντικείμενα από σοβαρές πληγές. Οι γιατροί τα κρατούν στη θέση τους μέχρι ο ασθενής να χειρουργηθεί. Διαφορετικά, θα εμφανιστεί αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Κάντε το σωστά: Όσο τρομακτικό και να είναι ένα μαχαίρι στο πόδι ή ένα τεράστιο θραύσμα στο στήθος, πηγαίνετε το άτομο στο νοσοκομείο αντί να το βοηθήσετε να βγάλει μόνο του το αντικείμενο από το σώμα του.

1. Εφαρμόζετε αλοιφές σε μια πληγή

Γιατί είναι λάθος: Μια πληγή θα θεραπευτεί καλύτερα όταν έρθει σε επαφή με τον καθαρό αέρα, ενώ οι αλοιφές δημιουργούν ανεπιθύμητη υγρασία.

Κάντε το σωστά: Καθαρίστε την πληγή με δροσερό νερό και σαπούνι και τυλίξτε την με έναν στεγνό καθαρό επίδεσμο.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top