Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πως ο καθημερινός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία.

Οι γάτες το ξέρουν, τα μωρά το ξέρουν, γιατί όχι και εμείς;

Το να είναι κανείς σε εγρήγορση όλη μέρα και να πιέζει τον εαυτό του στα όρια της εξάντλησης αποτελεί αναγκαιότητα κάποιες φορές αλλά υπάρχουν άλλες στιγμές που το να κλείσετε τα μάτια και να κοιμηθείτε το μεσημέρι, αποτελεί μεγάλο συμφέρον για εσάς.

Advertisement

Το να κοιμηθεί κανείς για λίγο το μεσημέρι, ίσως να αποδοκιμάζεται στον κόσμο των ενηλίκων αλλά έχει αποδειχθεί πως είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το μυαλό και το σώμα σας. Το επιβάλουν οι γονείς σε πολλά παιδιά αλλά οι ίδιοι αρνούνται να το κάνουν.Φαίνεται σαν κοινή λογική όταν το σκεφτόμαστε. Νυστάζουμε στα μέσα της μέρας και το να κλείσουμε για λίγα λεπτά τα μάτια μας στον καναπέ, ακούγεται φανταστική επιλογή. Μελέτες έχουν δείξει πως πράγματι είναι!

Όπως είναι ωφέλιμο το γέλιο και επηρεάζει θετικά το σώμα και την ψυχή, έτσι και ο ύπνος είναι από τα βάσιμα πράγματα που αγαπάμε να κάνουμε. Είναι απίστευτο πως το σώμα μας δίνει τις δικές τους συμβουλές.Διαβάστε το παρακάτω κείμενο για να δείτε πως ο ύπνος μπορεί να ωφελήσει το σώμα, τη διάθεση και το μυαλό σας και στο τέλος θα θέλετε και εσείς να ξαπλώσετε και να κλείσετε τα μάτια για λίγο.

Οφέλη Του Μεσιμερινού Ύπνου

Όφελος #1: Οξύνει τις γνωστικές λειτουργίες

Όλοι γνωρίζουμε πως αν δεν κοιμηθούμε αρκετά τη νύχτα, είμαστε εκτός παιχνιδιού την επόμενη μέρα.Όπως ο βραδινός ύπνος επηρεάζει τις ικανότητες μάθησης και συγκράτησης πληροφοριών, το ίδιο αποτέλεσμα έχει και ο μεσημεριανός σύντομος ύπνος.Παίρνοντας έναν υπνάκο των 60 με 90 λεπτών έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την πνευματική απόδοση ως και 24 ώρες μετά.

Όφελος #2: Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Μια μελέτη του Harvard έδειξε πως οι άνθρωποι που κοιμούνται τακτικά το μεσημέρι είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν προβλήματα με την καρδιά τους στο μέλλον.Ένας υπνάκος βοηθά στην έλλειψη ύπνου που μπορεί να γίνει ολέθριος για την υγεία της καρδιάς και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι το βιώνουν.Έτσι, τι είναι ένας κανονικός μικρής διάρκειας ύπνος; Κοιμηθείτε το λιγότερο 3 φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Όφελος #3: Μειώνει το στρες και το άγχος

Το να είναι κανείς κουρασμένος του προκαλεί άγχος και τον κάνει ακόμη πιο κουρασμένο. Αλλά ένας υπνάκος μπορεί να το ανατρέψει αυτό και να σας καταπραΰνει ακριβώς την ώρα της αιχμής του στρες.Μια μελέτη του 2012 έδειξε πως 3 ορμόνες του στρες εμπλουτίστηκαν όταν οι συμμετέχοντες δεν κοιμήθηκαν, προκαλώντας τους περισσότερο άγχος και βλάπτοντας την υγεία τους.Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί πως οι άνδρες πως είναι πιθανότερο να έχουν θέματα με το στρες παρά οι γυναίκες.

Όφελος #4: Καταπολεμά την αίσθηση της πείνας

Όταν είστε κουρασμένοι και θέλετε ενέργεια, είναι λογικό πως θα θέλετε να φάτε.Αυτός όμως είναι ένας τρόπος να φάτε περισσότερο πρόχειρο φαγητό από όσο θα θέλατε με αποτέλεσμα ένα σύνολο προβλημάτων.Ο ύπνος αποτελεί εναλλακτική λύση για τα σνακ μιας και σας δίνει ενέργεια και σας σταματά από το να σκέφτεστε το φαγητό (επειδή κοιμάστε). Απλά ένας υπνάκος των 10-15 λεπτών μπορεί να σας απαλλάξει από τις λιγούρες.

Όφελος #5: Βελτιώνει τη Φυσική Απόδοση

Ο ύπνος φαίνεται το αντίθετο της γυμναστικής αλλά στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει πως οι αθλητές που παίρνουν σύντομους υπνάκους έχουν καλύτερες επιδόσεις στο γήπεδο, βελτιώνεται η ταχύτητα και οι δεξιότητες αντίδρασής τους.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Συμβουλή #1: Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο

Με βάση τις ανάγκες σας, ένας ύπνος μπορεί να διαφέρει από 5 ως 45 λεπτά αλλά φαίνεται πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν τον ύπνο των 30 λεπτών.Πειραματιστείτε με διάφορους χρόνους μέχρι να βρείτε αυτόν που σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.Ένα χρονόμετρο θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε στην ώρα σας για να τελειώσετε τη μέρα σας.

Συμβουλή #2: Υπνάκος το απόγευμα

Η κατάλληλη στιγμή για ύπνο φαίνεται να είναι νωρίς το απόγευμα.Είναι περίπου το μισό της ημέρας και συνήθως έχετε φάει.Το να κοιμηθείτε αργά το απόγευμα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον βραδινό σας ύπνο και το να κοιμηθείτε υπερβολικά νωρίς μπορεί να μην σας καλύψει αρκετά για το υπόλοιπο της ημέρας.

Συμβουλή #3: Επιλέξτε τις βέλτιστες συνθήκες

Το καλύτερο μέρος για να πάρετε έναν υπνάκο είναι ένας δροσερός και σκοτεινός χώρος. Δεν πρέπει να είναι πολύ σκοτεινός αλλιώς θα πέσετε σε βαθύ ύπνο.Είναι επίσης ευκολότερο να κοιμηθείτε σε ένα μέρος που είναι δροσερό, χρησιμοποιήστε μια κουβέρτα για να μην κρυώσετε υπερβολικά.

Συμβουλή #4: Πάρτε αξεσουάρ ύπνου

Ναι, και ο σύντομος ύπνος χρειάζεται αξεσουάρ.Θα χρειαστείτε το κινητό σας ή ένα χρονόμετρο για να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας, ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και μια μάσκα ύπνου αν κοιμάστε σε φωτεινό μέρος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μολύβι.Ρυθμίστε το ξυπνητήρι και πιείτε καφέ ή τσάι. Η καφεΐνη θα δράσει αφού ξυπνήσετε και θα είστε έτοιμοι.Κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται επίσης με ένα μολύβι ανάμεσα στα δάχτυλά τους. Τα δάχτυλά σας θα χαλαρώσουν αργά και θα ξυπνήσετε όταν το μολύβι πέσει στο πάτωμα.

Συμβουλή #5: Κοιμηθείτε αρκετά


Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια. Είναι εξίσου απαραίτητος όπως το φαγητό και το νερό αλλά πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά. Σκεφτείτε τις στατιστικές:Το 48% των Αμερικανών λένε πως νιώθουν τη στέρηση του ύπνου αλλά μόνο το 34% κοιμάται τακτικά μέσα στην ημέρα.Έτσι, θα πρέπει να επανεξετάσετε τον τρόπο που κοιμάστε. Ας φέρουμε πίσω των μεσημεριανό υπνάκο.Έτσι, το έχετε. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό και δεν σας κάνει τεμπέληδες.Αν νιώθετε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι, βρείτε χρόνο μέσα στη μέρα και πάρτε έναν υπνάκο, ακόμη και για 10 λεπτά.Μπορεί να παρατηρήσετε πως αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια και χαλαρότητα, ίσως και περισσότερη ευτυχία.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top