Connect with us

Ικαρία

Έχουν βρει το μυστικό της μακροζωίας: Σε αυτό το μέρος της Ελλάδας οι άνθρωποι ζούνε πάνω από 100 χρόνια!

Σε αυτό το μέρος της χώρας μας οι άνθρωποι μάλλον έχουν βρει το μυστικό της μακροζωίας. Υπάρχουν κάποιες ζώνες στη γη, όπου οι άνθρωποι ζουν παραπάνω.

Advertisement

Αυτό αναφέρει ο Dan Buettner, συνεργάτης επί σειρά ετών του National Geographic και συγγραφέας αρκετών best – seller.Όπως αναφέρει, οι άνθρωποι σε αυτά τα μέρη ακόμα και μετά τον αιώνα ζωής τους, παραμένουν υγιείς και λειτουργικοί.

Ο όρος «μπλε ζώνες», τον οποίο επινόησε ο Buettner, πρωτοεμφανίστηκε σε ένα τεύχος του National Geographic το 2005, σε άρθρο με τίτλο «Τα μυστικά της μακροζωίας». Και μάλιστα ονόμασε τα πέντε αυτά μέρη, όπου όπως διαπίστωσε, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.Το ένα από αυτά είναι στην Ελλάδα.

Το πρώτο είναι η Σαρδηνία στην Ιταλία, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό ανδρών σε ορεινά χωριά του νησιού, που είχαν περάσει τα 100.

Το δεύτερο βρίσκεται στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στην Οκινάουα.

Η τρίτη «μπλε ζώνη» βρίσκεται στην Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια και λίγο πιο ανατολικά, στην Κόστα Ρίκα και συγκεκριμένα στην χερσόνησο της Νικόγια, υπάρχουν επίσης πολλοί αιωνόβιοι, σύμφωνα με μια εξερεύνηση στην περιοχή το 2007.

Δυο χρόνια αργότερα, το 2009 συγκεκριμένα, σε μια μελέτη στο νησί της Ικαρίας, αποκαλύφθηκε το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων στον πλανήτη που έχουν περάσει τα 90.

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που ζουσαν στην Ικαρία, ξεπερνούσαν τα 90, ενώ σύμφωνα με την έρευνα «οι Ικαριώτες έχουν 20% μικρότερα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου και 50% μικρότερο ποσοστό προβλημάτων καρδιάς».Το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία

Μια μελέτη είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία.

Τα μυστικά είναι απλά. Υγιεινή και λιτή διατροφή, καθημερινή άσκηση, λιγότερο άγχος, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, εξωστρέφεια, αναπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης είναι μερικές από τις συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσουμε εάν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Αν, μάλιστα, μπορείτε να τις συνδυάσετε με ένα φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό της Ικαρίας, τότε η μακροζωία είναι ένας εφικτός στόχος.

Ο Ιωσήφ Γεωργιρήνης, Αρχιεπίσκοπος Σάμου, στο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1678 στο Λονδίνο, περιέγραψε την κατάσταση στα νησιά Σάμος, Νικαριά, Πάτμος και Όρος ‘Αθω. Ειδικότερα για την Νικαριά έγραφε:

«Τα πλέον αξιοσημείωτα πράγματα της νήσου αυτής είναι ο αήρ και το ύδωρ, τα οποία είναι τόσο υγιεινά, ώστε να καθιστούν τους κατοίκους πολύ μακροβίους. Είναι, επομένως, πολύ συνηθισμένο το φαινόμενον να συναντήσει κανείς εις αυτήν ανθρώπους εκατοντούτεις, πράγμα που είναι πολύ εκπληκτικό, όταν λάβει κανείς υπ’ όψιν την σκληραγωγημένην ζωήν που διάγουν…

Προ της ορισμένης ώρας του φαγητού, είναι αδύνατον να βρεθεί άρτος, σε όλην την νήσον. Ολίγον μόνον προ αυτής, λαμβάνουν την αναγκαία ποσότητα σίτου, την αλέθουν εις τον χειρόμυλον, ψήνουν την ζύμην εις μίαν πλακωτήν πέτραν, και αφού ψηθεί, ο αρχηγός της οικογένειας μοιράζει την ψημένην αυτήν ζύμην κατά ίσα μέρη εις τα μέλη της οικογενείας. Αν, δε, παρευρίσκεται κανείς ξένος, του προσφέρεται μερίδιον, που αφαιρείται από τους άλλους κατ’ αναλογίαν…

Νερώνουν τον οίνον κατά το εν τρίτον…. Η δίαιτά τους είναι πτωχή, όμως τα σώματά τους είναι εύρωστα και σκληραγωγημένα και οι άνθρωποι γενικώς είναι μακρόβιοι.Και ζουν ως να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να επιζήσουν μέχρι της επομένης ημέρας. Ευχαριστημένοι που κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της ημέρας… ». «Αυτή είναι η εικόνα της μικράς νήσου, της πτωχότερης και όμως της ευτυχέστερης από όλες τις άλλες του Αιγαίου Πελάγους».

Είναι γνωστό πως το μικρό νησί των 8.423 κατοίκων στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αποτελεί μία από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσθέτει: «Με μεγάλη έκπληξη, αλλά συνάμα και ενθουσιασμό, υποδεχθήκαμε τη σημαντική αυτή είδηση για τον τόπο μας, πριν από περίπου οκτώ χρόνια.

Ενθουσιασμός, που οδήγησε στη γέννηση της ιδέας για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης στο νησί, με κύριο σκοπό τη διερεύνηση των ιδιαίτερων δημογραφικών, κοινωνικών, περιβαντολλογικών και γονιδιακών χαρακτηριστικών, που δίνουν στους κατοίκους της Ικαρίας το πολυπόθητο προνόμιο της μακροζωίας.

Πράγματι, η μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ», που οργανώθηκε και διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο νησί, έχει, ως τώρα, δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις ιδιαίτερες περιβαντολλογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, καθώς και για τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων, συναφών με τη γήρανση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έτυχαν αναγνώρισης από τον διεθνή Τύπο και από μεγάλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μέσα από πλήθος δημοσιεύσεων.

Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, η καθημερινή άσκηση, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, η συντροφικότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι μερικές από τις συμπεριφορές που είναι κοινές για νέους και ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τόπου συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας».

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in Ικαρία

[inFeed]

Advertisement
To Top