Connect with us

Πήλιο

Αν υπάρχει Παράδεισος στη Γη, τότε βρίσκεται σίγουρα στο “Πήλιο της Μακεδονίας”

’Όχι, δεν είναι το χωριό μου, αλλά θα μπορούσε και να ‘ναι!’’

Κυριολεκτικά χωμένη στην αγκαλιά του Παγγαίου βρίσκεται η Μεσορόπη, το Πήλιο της Καβάλας, όπως αλλιώς εύστοχα έχει ονομασθεί. Από δω πέρασε τα μαύρα χρόνια της δουλείας, ο Διδάχος του Γένους, ο Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός κι εδώ σ’ αυτά τα βουνά είχε το αρχηγείο του ο καπετάν Τσιάρας κατά το Μακεδονικό αγώνα.

 

 

Διπλή η ερμηνεία της ονομασίας της: ανά μέσω των ορέων οπή και πιο σίγουρα, μέσα στα ρώπια δηλαδή μέσα στους ευλύγιστους κλάδους στο δάσος.

Φτάνοντας στον παραδοσιακό αυτό οικισμό, θα συναντήσετε μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία, σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καφενεία, γραφικά στενά δρομάκια, καπνομάγαζα, πέτρινα γεφυράκια, έντονη βλάστηση και τρεχούμενα γάργαρα νερά.

 

Κάπου εκεί σώζεται εδώ και 4 αιώνες το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, με τη χαρακτηριστική επιγραφή στο άνω μέρος της θύρας.

 

Στο μικρό Λαογραφικό Μουσείο του χωριού τα αγροτικά εργαλεία, τα οικιακά σκεύη, ένας αργαλειός, φορεσιές, έπιπλα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και παλιά νομίσματα συνδέουν το παρόν με το πρόσφατο παρελθόν δίνοντας μια εικόνα για την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Ένα μουσείο που σε μεταφέρει πραγματικά πίσω στο χρόνο.

Η Μεσορόπη είναι, όμως, πάνω απ ‘όλα ένας περιπατητικός παράδεισος με απίστευτες φυσικές ομορφιές για όλους τους λάτρεις της φύσης και του αγροτουρισμού.

 

Ακολουθώντας το «μονοπάτι της Μεσορόπης» (4,5 ώρες πεζοπορία) θα ανακαλύψετε ένα ειδυλλιακό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με πλούσια βλάστηση, πλατάνια, ποταμάκια, αγριομανίταρα και καταρράκτες που σχηματίζουν λιμνούλες, ενώ η μετάβαση πάνω από τα ποτάμια της περιοχής γίνεται με πέτρινα τοξωτά και ξύλινα γεφυράκια.

Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσετε λεπτό να φωτογραφίζετε το τοπίο.

Παντού πράσινο και ένας γλυκός ήχος τρεχούμενου νερού, δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό κλίμα βγαλμένο από παραμύθι…

 

Και αυτή τη χρονική στιγμή θα ζείτε απλά στο δικό σας παραμύθι…

 

Δεν μπορείτε καν να φανταστείτε την ομορφιά του τοπίου αν δεν το δείτε με τα ίδια σας τα μάτια!

Το ανικανοποίητο για το άγνωστο, καθώς και η ηρεμία που σας προσφέρει η φύση, θα σας αναγκάσουν να συνεχίσετε χωρίς σταματημό την περιήγησή.

 

Ο πρώτος καταρράκτης με τη μικρή λίμνη, ο Νιομβριός ή Νιβριός είναι η ανταμοιβή σας στα πρώτα 30 λεπτά πεζοπορίας. Εδώ πραγματοποιείται και η ρίψη του σταυρού κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων.

 

Στο τέλος του μονοπατιού, θα βρείτε το σπήλαιο Βοσκόβρυση με άλλη μια λίμνη κρυμμένη στο εσωτερικό του. Ένα σπήλαιο που σας προσκαλεί να μπείτε μέσα για να σας μυήσει στα μυστικά του.

Οι εκπλήξεις είναι πολλές αρκεί να έχεις διάθεση να τις ανακαλύψεις… Αξίζει να περιηγηθείτε, λοιπόν, στις ομορφιές της Μεσορόπης!! Ξεκινήστε…

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in Πήλιο

[inFeed]

Advertisement
To Top