Connect with us

Κώστας Κόκλας

Κόκλας: «Τίποτα δεν πίστεψα απ΄τον Τσίπρα. Τον ψήφισαν αγράμματοι κι όσοι είχαν συμφέρον»

Φύση αισιόδοξος, bon viveur, με ισχυρή πολιτική γνώμη ο Κώστας Κόκλας ξεδιπλώνει πτυχές του χαρακτήρα του σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση. Ως καθηγητής Χίγκινς, σε μια συνεργασία –υπεραπαραγωγή με τις Θεατρικές Σκηνές στο Πάνθεον, ο αγαπημένος πρωταγωνιστής αισθάνεται γεμάτος από τη ζωή, αλλά και από τις έως τώρα δουλειές του.

Έχει ισχυρή πολιτική άποψη, ωστόσο δεν πρόκειται να πάει να ξαναψηφίσει. Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα…δεν τον πίστεψε ούτε μία στιγμή, όπως λέει. Kαι ξαφνιάζει, διατυπώνοντας την άποψη ότι δε χρειάζεται να ξαναγίνουν εκλογές, φτάνει μια εταιρεία, υποστηρίζει…

Μ.Σ Πρωταγωνιστείτε φέτος σε μία παράσταση υπερπαραγωγή το «Ωραία μου Κυρία» στο Πάνθεον . Λίγα λόγια για την παράσταση και τον ρόλο του καθηγητή, αλλά και για τη συνεργασία σας με τις Θεατρικές Σκηνές.

Advertisement

Κ. Κ «Το έργο είναι ο Πυγμαλίωνας, του Μπέρναντ Σω, Σε αυτήν την ιδέα βασίζεται η διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα. Ένα κείμενο γεμάτο φρεσκάδα, με ρυθμό, άποψη, με ένα τέλος που βέβαια δεν είναι του Πυγμαλίωνα του πρωτότυπου αλλά νομίζω ότι είναι από τις καλύτερες προσεγγίσεις. Είναι παραγωγή παρά πολύ ακριβή για τα σημερινά δεδομένα, με ρίσκο τεράστιο για τον παραγωγό, αν σκεφθείς μόνο το ΙΚΑ που πρέπει να πληρώσει. Είναι 50 άνθρωποι που δουλεύουν εδώ, παρόλα αυτά ξέρεις πως όσοι ασχολούνται με το θέατρο, το κάνουν επειδή το αγαπούν, όχι για να βγάλουν λεφτά. Ο Πάνος Κατσαρίδης που έχει αναλάβει τη διεύθυνση των Θεατρικών Σκηνών, είναι άνθρωπος φιλόδοξος που αγαπάει πολύ το θέατρο. Δεν σκέφτεται το κόστος, αρκεί να είναι ωραίο το αποτέλεσμα και να ευχαριστηθεί ο κόσμος. Η παράσταση απευθύνεται σε όλο το φάσμα του κοινού, από ηλικίας 8 χρονών ως 88».

Μ.Σ Φέτος υπάρχει πτώση στα θέατρα της Αθήνας από εισπρακτικής μεριάς. Ακόμη και παραστάσεις μεγάλες, κατεβαίνουν πιο σύντομα από ό,τι είχαν προγραμματιστεί. Αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση;

Κ.Κ «Αποκλειστικά, ναι. Τα θέατρα έχουν κατεβάσει παρά πολύ το εισιτήριο, έχει φτάσει σχεδόν να είναι στην τιμή του κινηματογράφου. Μπορείς να δεις παράσταση με 8-10 ευρώ, πράγμα που δεν αντιστοιχεί σε αυτό που βλέπεις. Είναι παρά πολύ ακριβό το θέατρο. Έχει ΟΓΑ, ΙΚΑ, προσφορά για τους ανέργους ή τους συνταξιούχους. Δεν μπορείς από ένα συνταξιούχο ή άνεργο να ζητήσεις 20 ή 25 ευρώ. Έτσι, πολλές παραγωγές δε μπορούν να κρατηθούν για μεγάλο διάστημα».

Μ.Σ Διάβασα σε συνέντευξή σας ότι πλέον έχετε χρέη, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες. Αυτά είναι από χρήματα που σας χρωστούσαν ή λόγω των δυσβάστακτων φόρων;

Κ.Κ «Τα χρέη μου έχουν συσσωρευτεί τα δύο τελευταία χρόνια, το 2015 και το 2016, από όταν έπαψε η δουλειά μου να μου δίνει χρήματα -και είναι χρέη προς την εφορία. Αυτά που έχει όλος ο κόσμος, δηλαδή. Είναι αποτέλεσμα των 2-3 τελευταίων χρόνων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Ειδικά μετά τα capital controls».

Φυσικά η συζήτηση από μόνη της πήγε στην πολιτική και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρα ψήφισαν οι αγράμματοι, οι γυναίκες και όσοι είχαν συμφέρον

Μ.Σ Ήσασταν από τους ανθρώπους που πιστέψατε στον Σύριζα;

Κ.Κ «Όχι, όχι είναι αφελές αυτό. Τον πίστεψαν άνθρωποι αγράμματοι ή που είχαν κάποιο συμφέρον. Ένας άνθρωπος λογικός που έχει τελειώσει το σχολείο, ξέρει ότι ως λαός πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα και δεν τα κάνουμε. Όσο δεν τα κάνουμε, θα έχουμε αυτά τα θέματα».

Μ.Σ Αναφέρθηκα στον Σύριζα, γιατί θεωρώ ότι τον Αλέξη Τσίπρα πίστεψαν άνθρωποι που στο πρόσωπό του είδαν μία ελπίδα.

Κ.Κ «Όχι, όχι δεν το πιστεύω, τον ψήφισαν αρκετοί άνθρωποι, τον ψηφίσατε εσείς οι γυναίκες παρά πολύ γιατί είναι πολύ ωραίο παιδί – 9 στις 10 τον ψήφισαν- και κάποιοι άνθρωποι που πίστεψαν ότι θα μπορέσει να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση. Δηλαδή το να παίρνεις 16 ή 18 μισθούς και να δουλεύεις 5 μέρες την εβδομάδα».

Μ.Σ Δεν πιστέψατε ούτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ;

Κ.Κ «Τίποτα, τίποτα. Έλα τώρα αυτά είναι…»

Στην Ελλάδα ψηφίζαμε όσους θα μας διόριζαν

Μ.Σ Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα λάθη που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση;

Κ.Κ «Οι πολιτικοί έβαλαν τη δίψα και την αγάπη τους για την εξουσία πάνω από την ίδια τη χώρα. Είναι πολύ ωραίο να σε λένε υπουργό, να σε λένε πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα, είναι προσωπικές φιλοδοξίες αυτές»

Μ.Σ Θεωρείτε, δηλαδή, ότι ο κ.Τσίπρας ήξερε πολύ καλά πώς ήταν η κατάσταση;

Κ.Κ «Εντάξει, έχει πάει σχολείο. Κι αν δεν ήξερε αυτός, ήξεραν οι άλλοι γύρω του. Απλά βρεθήκαμε σε αδιέξοδο γιατί υπήρχε μία μεγάλη μερίδα του λαού που ήταν κεντροαριστερά, και όταν άρχισε να διαλύεται το ΠΑΣΟΚ, ήταν αδύνατον να πάει με μία δεξιά κυβέρνηση ή με μία πολύ νεοφιλελεύθερη. Τους υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να είναι συνδικαλιστές, να παίρνουν τους μισθούς αυτούς, κι όλοι αυτοί εισχώρησαν στον Σύριζα. Εδώ στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε, είτε από το Θεό είτε από τη μοίρα ή το σύμπαν, 1800 ευρώ το μήνα, για 16 μήνες και όλα τα προνόμια. Ε, τι να πω, θα το συνηθίσουμε σιγά σιγά. Με χαρά μου ακούω ότι τα νέα παιδιά δεν έχουν στόχο να διοριστούν στο δημόσιο. Η δικιά μου γενιά, οι φίλοι μου, οι συμμαθητές μου, είχαν ως στόχο να πάνε στο Πανεπιστήμιο και μετά οι γονείς τους να τους διορίσουν κάπου, ώστε μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει να έχεις το μισθό σου».

Μ.Σ Γι αυτό, ίσως, είχαμε και τις ανάλογες κυβερνήσεις ;

Κ.Κ «Και για αυτό εκλέγαμε τις ανάλογες κυβερνήσεις που θα μπορέσουν να διορίσουν τα παιδιά μας και να μας τακτοποιήσουν, που λέγαμε. Αυτό έχει να κάνει σε μία φιλοσοφία που είχαμε σαν λαός, ότι πρέπει να τακτοποιηθούμε. Μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού το ήθελε αυτό, ήταν το όνειρό του».

Μ.Σ Πάντως και η σημερινή κυβέρνηση το ίδιο κάνει.

Κ.Κ «Ναι, γιατί σου είπα πως αυτή η κυβέρνηση βασίστηκε σε αυτό. Στο ότι εγώ σας υπόσχομαι ότι θα διαιωνίσω αυτήν την κατάσταση. Θα συνεχίσετε να είστε συνδικαλιστές, θα συνεχίσετε να παίρνετε τους μισθούς σας, θα τους αυξήσω κιόλας, αν είναι δυνατό».

Μ.Σ Μπορεί να αλλάξει όλο αυτό το τοπίο;

Κ.Κ «Έχει αλλάξει εκ των πραγμάτων. Άσε τι λέει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι άλλη. Κανείς δεν πρόκειται να σε διορίσει, κανείς δεν πρόκειται να σε πληρώσει. Δεν υπάρχουν χρήματα»

Advertisement

Εμείς έχουμε κολλήσει κάπου στο κομματαρχιλίκι και στους κοτζαμπάσηδες.

Μ.Σ Στους επόμενους μήνες ή στον επόμενο χρόνο βλέπετε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει ακόμη κι από το ευρώ;

Κ.Κ «Νομίζω ότι δεν θα μας αφήσουν στη μοίρα μας, ποτέ δεν το έκαναν οι ξένοι. Η Ιταλία εξάγει από το κουκούτσι της ελιάς μέχρι Φεράρι, έχει πολύ εξωστρεφή οικονομία. Έχει αυτοκίνητα, ρούχα. Και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν τα προβλήματά τους, έχουν όμως τον τρόπο να προχωράνε τις ζωές τους και να προοδεύουν. Εμείς έχουμε κολλήσει κάπου στο κομματαρχιλίκι και στους κοτζαμπάσηδες. Να σκεφθείς ότι γύρω στο χίλια οκτακόσια τόσο υπήρχε ένας Έλληνας που πήγε πάνω στις Άλπεις στα βουνά -τότε εκεί είχαν γελάδια και συνεννοούνταν με ρόπαλα- πήγε εκεί και τους έκανε το καλύτερο κράτος στον κόσμο. Ο ίδιος ήρθε εδώ μετά από ένα χρόνο και τον σκότωσαν. Για τον Καποδίστρια μιλάω. Είναι θέμα Παιδείας, νομίζω φταίει κιόλας ότι είμαστε πολύ νέοι σαν κράτος. Μέχρι το ΄40 ή το ΄50 δεν ξέραμε πού είναι τα σύνορά μας, αν είναι στη Λάρισατη Θεσσαλονίκη ή στην Αλεξανδρούπολη. Ψηφίσαμε πρώτη φορά το 1974, κάπως έτσι συντεταγμένα. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι ψηφίζουν από το 1700. Μην το συζητάμε, είμαστε πολύ μακριά»

Δεν κάνουμε τίποτα για τη χώρα, οι ξένοι μας στηρίζουν

Μ.Σ Φοβάστε μήπως υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την Τουρκία;

Κ.Κ «Δεν θα αφήσουν οι ξένοι να κάνει κάτι η Τουρκία στην Ελλάδα. Οι ξένες δυνάμεις έφτιαξαν τη χώρα, αυτοί μας συντηρούν και μας κρατάνε. Εμείς δεν είχαμε διάθεση ποτέ να κάνουμε κάτι για να στηρίξουμε τη χώρα μας. Κάθε φορά που ήταν τα δύσκολα πηδάγαμε από το καράβι και φεύγαμε. Απλά αφηνόμαστε στην αγάπη και τη γενναιοδωρία των ξένων. Κι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν νομίζω ότι οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί θα αφήσουν τους Τούρκους να πάρουν νησιά του Αιγαίου, γιατί από κει περνάει ο στόλος τους. Είμαστε και λαός που δεν έχει κερδίσει ποτέ ένα πόλεμο. Να πούμε «ωπ αυτό είναι δικό μας γιατί πολεμήσαμε γι αυτό, το κερδίσαμε κι όποιος ξαναπατήσει εδώ θα γίνει”… Οι Σκωτσέζοι πολεμήσανε, οι Ιταλοί πολεμήσανε και κερδίσανε πολέμους, εμείς δεν είχαμε τέτοια εμπειρία. Μερικές μάχες, ενδεχομένως, που μείνανε και ιστορικές. Αυτό που μας χρειάζεται είναι να αλλάξουμε πολλές γενιές, έτσι θα αποκτήσουμε εθνική συνείδηση».

Μ.Σ Σας ανησυχεί το γεγονός ότι από τα κόμματα αυτό που έχει σταθερή πορεία είναι η Χρυσή Αυγή;

Κ.Κ «Όχι δεν ξέρουμε καν τι είναι φασισμός στην Ελλάδα. Δεν έχουμε τέτοια παράδοση. Είναι σημάδι των καιρών. Η αγανάκτηση οδηγεί σε ακραίες εκφράσεις. Ένα 10% να έχει η Χ.Α σκέψου ότι ένας στους δέκα είναι ακροδεξιός. Δεν νομίζω ότι αυτό επηρεάζει την ελληνική πραγματικότητα.»

Δεν έχουν νόημα οι εκλογές, μια εταιρεία να μαζεύει φόρους

Μ.Σ Είστε υπέρ των προώρων εκλογών ή όχι;

Κ.Κ «Εγώ θα σας πω την αλήθεια μου και μπορεί να παρεξηγηθώ, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα με τις εκλογές και την πολιτική. Έχει τελειώσει η πολιτική. Αφού όλοι πληρώνουμε εφορία και τέτοια, μπορούμε να πληρώνουμε μία εταιρία που να μαζεύει τους φόρους να κάνει μία διαχείριση, και να τελειώσει αυτό το πράγμα που πάμε στις κάλπες για να πάει ένα χρόνο ο ένας και δύο χρόνια ο άλλος. Γιατί αυτό σημαίνει ότι θα μοιράσει ο καθένας τα πράγματα όπως θέλει αυτός, θα τακτοποιήσει τους δικούς του, πράγμα που είναι πρωτόγονο»

Μ.Σ Ψηφίζετε πάντα;

Κ.Κ «Ψήφιζα, αλλά από ένα σημείο κι ύστερα έπαψα, γιατί προσβάλλω και την αξιοπρέπειά μου, τη λογική μου»

Μ.Σ Η τελευταία φορά που ψηφίσατε;

Κ.Κ «Πήγα ψήφισα κι ο άνθρωπος που βγήκε καταχράστηκε καμία δεκαριά εκατομμύρια από το δήμο, πήγε φυλακή έκαψε και τη δημαρχία. Ήταν η τελευταία φορά που ψήφισα. Έχει τελειώσει για μένα αυτό το θέμα»

Μ.Σ Επομένως δεν έχετε κάποιον στο μυαλό σας που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να κυβερνήσει τη χώρα και δεν έχει δοκιμαστεί.

Κ.Κ «Όχι, όχι. Έχουν δοκιμαστεί όλοι. Το καλύτερο θα ήταν να βρεθούν εταιρίες που να τα αναλάβουν αυτά και να τις πληρώνουμε. Κι όσο κάνουν καλά τη δουλειά τους να μένουν, αλλιώς να αναλαμβάνει άλλη εταιρία. Δηλαδή δεν έχει νόημα πια η πολιτική»

Μ.Σ Σαν άνθρωπος είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

Κ.Κ «Αισιόδοξος και μάλιστα παρά πολύ. Είναι και η φύση της δουλειάς μου τέτοια . ο άλλος έρχεται εδώ να πληρώσει εισιτήριο , να περάσει καλά».

Μ.Σ Δεν έχει να κάνει αυτό βέβαια με το χαρακτήρα και τη στάση ζωής

Κ.Κ «Ναι δεν έχει να κάνει. Πολλοί είναι οι καταθλιπτικοί στη δουλειά μας. Εγώ όμως σαν χαρακτήρας είμαι αισιόδοξος».

Μ.Σ Πριν μερικούς μήνες αντιμετωπίσατε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πηγαίνοντας το χρόνο πίσω τι θυμάστε από εκείνα τα λεπτά; Υπήρξε κάτι που φοβηθήκατε πολύ; Ή απλά θέλετε να το διαγράψετε από τη μνήμη σας;

Κ.Κ «Δεν είναι ότι θέλω να το διαγράψω από τη μνήμη, αλλά ήταν ένα θέμα υγείας και ευτυχώς ήμουν παρά πολύ τυχερός γιατί από την στιγμή που το ανακαλύψαμε, μέσα σε ένα τέταρτο είχε τελειώσει για μένα, οπότε είναι σαν να μην έγινε. Νιώθω πολύ υγιής , είχα κοντά μου τους ανθρώπους που αγαπάω, το ξεπέρασα γρήγορα».

Μ.Σ Έχετε δηλώσει ότι δεν πηγαίνατε μέχρι τότε σε γιατρούς

Κ.Κ «Ναι αυτό ήταν και το λάθος μου. Το έχουμε εμείς οι ζακυνθινοί δεν πάμε σε γιατρούς, δεν ξέρω για ποιο λόγο.(γελάει). Όσο τα ψάχνεις βρίσκεις, κάτι. Μετά, ξέρεις, ήμουν πολύ κουρασμένος και από τη δουλειά μου και με πολύ πίεση -οπότε δεν ήξερα αν αυτό που νιώθω ήταν γιατί δεν είμαι καλά ή επειδή τρέχω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το βασικό, πάντως, είναι ότι εμείς οι άνδρες από τα 40 και μετά πρέπει να πηγαίνουμε στο γιατρό».

Advertisement

Ο Κώστας Κόκλας συνεργάστηκε αρκετά χρόνια σε παραγωγές με το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας. Όπως δήλωσε δεν του χρωστάει χρήματα, ωστόσο το φταίξιμο το ρίχνει στους ιδιοκτήτες του κι όχι στον Σύριζα.

Μ.Σ Όσον αφορά στο Mega εσείς δηλώσατε ότι δεν σας χρωστάει τίποτα. Πώς είδατε, ωστόσο, την κατάσταση με το μεγάλο κανάλι όλους αυτούς τους μήνες;

Κ.Κ «Ήταν ένα κανάλι που είχε φτιαχτεί από τους ανθρώπους που δουλεύανε μέσα, είχε στηριχτεί με πολλή αγάπη από τους εργαζόμενους, οι δουλειές που έκανε άφησαν εποχή»

Μ.Σ Πιστεύετε ότι έφταιξαν οι μέτοχοι;

Κ.Κ «Μα δεν υπάρχει «φταίω” σε αυτά. Έκανε τον κύκλο του, νομίζω όμως ότι το έκλεισαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί πια δεν είχε έσοδα το κανάλι. Όπως, άλλωστε, και κανένα κανάλι δεν έχει έσοδα. Εμάς στη δουλειά μας δεν μας πληρώνει ούτε ο Μπόμπολας, ούτε ο Βαρδινογιάννης, ούτε ο Κυριακού, ούτε ο Μαρινάκης. Μας πληρώνει η αγορά. Μας πληρώνουν τα προϊόντα. Και να σε πληρώσει ο Μαρινάκης, πες ότι είσαι στο κανάλι του για ένα χρόνο, το δεύτερο χρόνο αν δεν έχει έσοδα από διαφήμιση και τέτοια, θα μου πει ρε Κόκλα δεν έρχεσαι σε ένα βαπόρι να δουλέψεις καλύτερα; Τι να σε κάνω εδώ;»

Όσο για το αν φοβάται κάτι στη ζωή; Όπως μας αποκάλυψε δεν φοβάται τίποτα, ούτε καν το θάνατο!

Μ.Σ Τι φοβάστε περισσότερο στη ζωή;

Κ.Κ «Δεν έχω φοβίες. Ούτε καν με το θάνατο. Θα ήθελα να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο μπορώ κοντά στο γιο μου τον Δημήτρη, μέχρι να μεγαλώσει και να μπορέσει μόνος του να ανοίξει τα φτερά του».

Μ.Σ Έχετε περάσει κάποια κατάθλιψη;

Κ.Κ «Όχι, όμως την έχω την κυκλοθυμία μου, είμαι δίδυμος με δίδυμο και εκεί που πετάω και είμαι μέσα στην τρελή χαρά παθαίνω και κάτι βυθίσεις και κοιτάζω τον τοίχο για μία με δύο μέρες. Αλλά αυτά είναι φυσιολογικά, νομίζω, Όλος ο κόσμος τα περνάει. Δεν νομίζω ότι μπορείς να είσαι αναίσθητος μέσα στην τρελή χαρά όλη την ώρα»

Μ.Σ Καταχρήσεις έχετε κάνει;

Κ.Κ «Καταχρήσεις ποτέ. Δεν έφτασα στα άκρα. Ήμουν bon viveur πάντα μου άρεσε και να βγαίνω και να πιω και να φάω ωραία φαγητά, αλλά πάντα είχα μέτρο. Ποτέ δεν ξέφυγα. Ήμουν ανοιχτός σε όλα αλλά αρκεί να υπάρχει μέτρο».

[aixmi]

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in Κώστας Κόκλας

[inFeed]

Advertisement
To Top