Connect with us

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Όταν ήμουν 20 χρονών, έβγαινα με έναν μόνο μπαμπά και μακάρι να ‘ξερα τι με περίμενε

Μερικές φορές συναντάς κάποιον και στο πρόσωπό του αναγνωρίζεις τον άντρα των ονείρων σου. Αυτό συνέβη και σε μένα, όταν γνώρισα έναν 29χρονο μόνο μπαμπά.

Ήταν όπως ακριβώς είχα φανταστεί τον άντρα της ζωής μου: Όμορφος, ευφυής, αστείος και παθιασμένος με τη ζωή. Πολύ καλός για να ‘ναι αληθινός, έτσι; Σωστά το καταλάβατε. Όλα καλά εκτός από μία λεπτομέρεια, που τα «χάλαγε» όλα: Η πρώην του γέννησε το παιδί τους λίγους μήνες πριν γνωριστούμε.

Αυτή η λεπτομέρεια λογικά έπρεπε να με είχε αποτρέψει. Ήμουν μόλις 20 χρονών, το λογικό θα ήταν να φύγω και να μην ξαναγυρίσω, αλλά δεν το έκανα. Έμεινα. Δεν θα άφηνα το παιδί να σταθεί εμπόδιο σε μία ονειρεμένη σχέση (παρεμπιπτόντως αγαπούσα πολύ τα παιδιά γι’ αυτό και δεν το θεώρησα ως εμπόδιο).

Ή έτσι τουλάχιστον νόμιζα… Αν και μεγάλωσα με μία μόνη μαμά δεν είχα ιδέα πόσο περίπλοκο, εξαντλητικό και αγχωτικό είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί και παράλληλα να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου για να μην καταστρέψεις τη σχέση σου με τον άντρα που σου αρέσει. Η χρονιά αυτή μου έδωσε τόσα μαθήματα ζωής όσα δεν είχα πάρει ποτέ μου μέχρι τώρα.

Η σχέση με ένα μόνο μπαμπά είναι δύσκολη υπόθεση και το καταλαβαίνω τώρα που είμαι και πάλι μόνη. Τα 5 σημαντικότερα πράγματα που έμαθα είναι τα εξής:

  1. Άσε τη ζήλια στην άκρη

Είτε βγαίνεις με ένα μόνο μπαμπά είτε με κάποιον που δεν έχει παιδιά πρέπει να καταλάβεις ότι ο καθένας σας σε αυτή τη σχέση κουβαλάει και ένα παρελθόν. Στην περίπτωσή μας είχα να κάνω με δύο γονείς που είχαν φέρει ένα παιδί στη ζωή και ήθελαν και οι δύο εξίσου να συμμετέχουν στη ζωή του.

Αυτό για μένα μεταφραζόταν ως εξής: είχα όλη την ώρα την πρώην του να μπλέκεται μέσα στα πόδια μου. Στην αρχή προσπάθησα να είμαι όσο πιο συνεργάσιμη μπορώ, στο τέλος όμως καταλήξαμε να τσακωνόμαστε και πολύ άσχημα. Φοβόμουν ότι ο λόγος που ανακατευόταν τόσο στις ζωές μας δεν ήταν το παιδί, αλλά

  1. Όσο και αν σε ενοχλεί, ένας μόνος μπαμπάς έχει προτεραιότητα το παιδί του και όχι εσένα

Όποιο γονιό και αν ρωτήσεις θα σου πει ότι πάνω απ’ όλα είναι το παιδί του. Μου πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβω ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζα στη ζωή ή τη δουλειά μου επ’ ουδενί δεν είχαν την ίδια βαρύτητα σε σχέση με τα προβλήματα ή τις δυσκολίες που αφορούσαν το γιο του.

Αν θέλεις κάποιον που θα παρατήσει τα πάντα για να σου σταθεί σε όποια δυσκολία και αν αντιμετωπίζεις, τότε ψάξε λίγο παραπάνω γιατί πιθανότατα ένας μόνος μπαμπάς όσο και αν θέλει μπορεί να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που ζητάς.

  1. Όταν χωρίζεις το μπαμπά, πρέπει να χωρίσεις και το παιδί

Όταν ερωτεύτηκα, δεν σκόπευα να «ερωτευτώ» και το γιο του, αλλά το έκανα. Πέρασε καιρός, αλλά έμαθα ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι πάνε «πακέτο». Πέρασα πολλές όμορφες στιγμές με το μπαμπά και εξίσου όμορφες στιγμές με το παιδί. Ξυπνάγαμε Σαββατοκύριακα νωρίς το πρωί και καθόμασταν με την κουβερτούλα μας στον καναπέ και βλέπαμε παιδικά πριν ξυπνήσει ο μπαμπάς του. Πηγαίναμε βόλτες, πηγαίναμε στην παιδική χαρά, μαγειρεύαμε, κάναμε τόσα πολλά πράγματα μαζί.

Πρέπει να καταλάβεις αυτό που δεν είχα καταλάβει εγώ από την αρχή: το παιδί αυτό δεν είναι παιδί σου ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο περνάς μαζί του (προσωπικά περνούσα πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι έπρεπε). Όταν χωρίσεις με το μπαμπά του, πρέπει να χωρίσεις και με εκείνο. Και ναι, είναι εξίσου δύσκολο.

  1. Δεν ξέρεις τίποτα από παιδιά αν δεν αναλάβεις εξ ολοκλήρου ένα

Είχα μεγάλη αυτοπεποίθηση πριν τον γνωρίσω και πίστευα ότι ήξερα τα πάντα για τα παιδιά. Ήμουν ομαδάρχισσα σε κατασκήνωση για πολλά χρόνια και έκανα babysitting σε όλα τα παιδιά της γειτονιάς μου. Ωστόσο γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν ήξερα τίποτα από παιδιά. Αν δεν αναλάβεις εξ ολοκλήρου ένα παιδί, δεν γνωρίζεις κυριολεκτικά τίποτα.

Όταν ήταν άρρωστο και είχε πυρετό, μόνο ο μπαμπάς του μπορούσε να το ηρεμήσει. Όταν έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να κάνει μπάνιο ή να πάει σχολείο, πάλι ο μπαμπάς του το ηρεμούσε. Η δική μου συμβολή… ανύπαρκτη.

Κατάλαβα ότι δεν είχα ιδέα από παιδιά από την πρώτη εβδομάδα που έμεινα μαζί τους. Αν μου το έλεγε κάποιος λίγο καιρό νωρίτερα, το πιο πιθανό είναι πως θα γελούσα και δεν θα τον άκουγα καν. Κάτι βασικό που δεν μαθαίνεις όταν κάνεις babysitting είναι το συναίσθημα όταν κοιτάζεις ένα παιδί και ξέρεις πως δεν μπορείς να το βοηθήσεις. Το συναίσθημα αυτό το ένιωσα πολλές φορές καθόλη τη διάρκεια παραμονής μου στο σπίτι του.

5. Χρειάζεται και εκείνος λίγο χρόνο με τον εαυτό του

Είχαμε μόλις λίγους μήνες σχέση όταν κατάλαβα ότι χρειάζεται και εκείνος όπως και εγώ λίγο χρόνο μόνος του, με τον εαυτό του. Υπήρχαν φορές που το παιδί έλειπε (είχε πάει στη μαμά του) και λαχταρούσα όσο τίποτε άλλο μετά από μία αγχωτική και κουραστική μέρα στη δουλειά να κάτσουμε μαζί στον καναπέ να δούμε τηλεόραση, αλλά εκείνος αρνιόταν. Νόμιζα ότι με απομάκρυνε, αλλά δεν ήταν έτσι. Είχε και κείνος ανάγκη να μείνει για λίγο μόνος του.

Θεωρώ πως αυτή ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα. Λανθασμένα υπέθετα ότι όποτε έλειπε το παιδί του, θα ήθελε να μου αφιερώσει όλο του το χρόνο. Λάθος. Στην αρχή το πήρα προσωπικά μέχρι που κατάλαβα πόσο σημαντικό ήταν για εκείνον να έχει λίγο χρόνο παρέα με τον εαυτό του.

Όσο μεγάλη ανάγκη κι αν έχεις να νιώθεις κοντά σου το σύντροφό σου, ότι σε σκέφτεται και ότι αποζητά την παρέα σου, πρέπει να καταλάβεις ότι εκείνος ενδεχομένως να μη βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με σένα.

Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς κάτι από τα παραπάνω, θα σου έλεγα ότι δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να κάνεις σχέση με έναν μονογονέα. Φυσικά το ότι δεν πήγε καλά για μένα δεν σημαίνει ότι δεν θα πάει καλά και για σένα. Τουλάχιστον εσύ ξέρεις περισσότερα απ’ ότι ήξερα εγώ τότε.

Πηγή: cosmopolitan.com

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

[inFeed]

Advertisement
To Top