Connect with us

Σκέψεις

Σε όλους όσοι με λυπάστε που είμαι μόνη μαμά!

Ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να πεις σε ένα μονογονέα; “Δεν ξέρω πως τα καταφέρνεις!”. Ξέρεις τι; Υπάρχουν στιγμές που και εγώ δεν ξέρω αλλά δεν θέλω τον οίκτο σου.

Advertisement

Τις προάλλες με ρώτησε κάποιος, «Πως και έχεις ένα τόσο ωραίο αμάξι;» Μια αθώα ερώτηση σωστά; Όχι ακριβώς. Αυτό που με ρώταγε στην πραγματικότητα ήταν: Πως γίνεται να είμαι μόνος γονιός και να έχω ένα ωραίο αμάξι; Το ότι είμαι μονογονέας δεν περιορίζει τις δυνατότητες μου. Μεγαλώνουμε μέσα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Οι καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου συνέβησαν όταν δεν είχα ιδέα τι έκανα. Όταν ήμουν 24, αποφάσισα να κάνω κάτι που όλοι μου είπαν ότι ήταν χαζό. Δεν τους άκουσα. Αγόρασα μια επιχείρηση. Δεν είχα ούτε πλάνο, ούτε εμπειρία, είχα ελάχιστη γνώση του τομέα και δεν υπήρχε κανένας να με στηρίξει οικονομικά.

Αυτό έγινε πριν από 10 χρόνια. Σήμερα μου ανήκει ακόμα αυτή η επιχείρηση, μια σχολή αισθητικής, η οποία έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος και θεωρείται μια από τις καλύτερες. Πως τα κατάφερα; Δεν άκουσα τι μου έλεγαν οι άλλοι. Επέλεξα να περιβάλλομαι μόνο από ανθρώπους που πίστευαν σε εμένα και με στήριζαν σε ό,τι ήθελα να κάνω.

Σταμάτησα να έχω επαφές με τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως το ότι έπαιρνα ρίσκα ήταν ένα από τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μου.

Για να είμαι όμως ειλικρινής, τα βλέμματα γεμάτα οίκτο που καμία φορά λαμβάνω από τρίτους, ακόμα με ενοχλούν.

Έχεις άδικο. Γι αυτό, σε παρακαλώ να κρατήσεις τις συμβουλές σου για τον εαυτό σου και να μην με κρίνεις. Δεν με βοηθάς. Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, είναι καλύτερα να μην πεις τίποτα.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά το να μείνεις σε μια σχέση δεν είναι πάντα το καλύτερο. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να μεγαλώσουν μόνοι τους τα παιδιά τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες είναι καλύτερα μια οικογένεια να μην περιλαμβάνει τον ένα ή και τους δυο βιολογικούς γονείς του παιδιού. Δεν σημαίνει πως επειδή κάποιος είναι βιολογικά γονιός, μπορεί να είναι και ουσιαστικά γονιός.

Δεν πιστεύω πλέον ότι η κόρη μου χρειάζεται έναν πατέρα για να μεγαλώσει και να ακμάσει. Δεν επέλεξα να την μεγαλώσω μόνη μου, δεν είναι δικό μου λάθος που δεν έχει και τους δυο γονείς της. Δεν ξέρω πως θα είναι το ταξίδι της και τι θα πρέπει να μάθει. Δεν είναι δικιά μου ευθύνη να την προστατέψω από τα πάντα.

Θα πονέσουμε αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ο πόνος μπορεί να μας διδάξει. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισα σαν μονογονέας και επιχειρηματίας με δίδαξαν πράγματα που δεν θα είχα μάθει αν η ζωή μου ήταν διαφορετική. Δεν υπάρχει κάποιο σχολείο ή μάθημα που θα μπορούσε να με εκπαιδεύσει όπως οι πραγματικές εμπειρίες της ζωής.

Advertisement

Έγινα καλύτερος άνθρωπος. Πιο ειλικρινής, πραγματικός και με μεγαλύτερη κατανόηση. Η μητρότητα με έκανε πιο αποτελεσματικό εργοδότη. Έχω μάθει να μοιράζω τις αρμοδιότητες και να οργανώνω με καθαρό μυαλό, αυτά που πρέπει να γίνουν. Δυσκολεύομαι μερικές φορές, αλλά πια δεν νιώθω άσχημα αν πρέπει να απολύσω κάποιον, αν πρέπει να μαλώσω τους μαθητές μου ή αν πρέπει να κάνω εποικοδομητική κριτική στο προσωπικό μου. Μέσα από αυτές τις δυο εμπειρίες έμαθα να μπορώ να καταπιάνομαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Δεν θα βρισκόμουν εδώ που βρίσκομαι τώρα χωρίς αυτές τις προκλήσεις.

Η ζωή μας και η δομή της οικογένειας αλλάζει γρήγορα. Πρέπει λοιπόν να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία να έρθουμε κοντά, να μάθουμε, να μοιραστούμε και να δώσουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε.

Θέλω να πω τα εξής σε όσους με λυπούνται επειδή είμαι μονογονέας:

Δεν υπάρχει ντροπή και δεν υπάρχει στίγμα.
Το να είναι κάποιος μονογονέας είναι όλο και πιο συνηθισμένο. Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών μεγαλώνει σε οικογένεια με έναν γονέα για, τουλάχιστον, ένα κομμάτι της παιδικής του ηλικίας.

Έχει έρθει λοιπόν η ώρα, η αλήθεια να γίνει αποδεκτή από όλους και να δοθεί η σωστή στήριξη στους μόνους γονείς.

Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου μια οικογένεια…την δική σου οικογένεια.
Τι εικόνα σχηματίζεται στο μυαλό σου; Τι σημαίνει για εσένα η λέξη οικογένεια; Αγάπη, υποστήριξη, γάμο, παιδιά, αδέλφια, φιλία, πιστεύω, υιοθεσία, προσπάθεια, αίμα, ενέργεια…

Υπάρχουν πολλά είδη οικογενειών. Δεν πιστεύεις ότι η οικογένεια σου είναι τέλεια; Καμία δεν είναι. Όλες οι οικογένειες έχουν τα προβλήματα και τις ατέλειες τους. Μην με λυπάσαι. Δεν είναι «διαλυμένη» η οικογένεια μου. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι πια ξεπερασμένος. Δεν πρέπει να υπάρχει πια. Πρέπει να αρχίσεις να δίνεις προσοχή στο τι υπάρχει και όχι στο τι λείπει.

Είμαι μόνη μητέρα. Πάντα ήμουν. Δεν ξέρω πως είναι να μεγαλώνεις το παιδί σου με τον σύντροφο σου. Αγαπάω απεριόριστα το παιδί μου και δεν πιστεύω ότι του λείπει η αγάπη επειδή μεγαλώνει σε μια μονογονεϊκή οικογένεια. Η οικογένεια μου περιλαμβάνει όλους τους συγγενείς και τους φίλους που μας αγαπούν και μας στηρίζουν. Αυτή είναι η οικογένεια μου και είναι πολύ όμορφη.

Και η δική σου οικογένεια είναι ωραία όπως είναι.

Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους να νιώσουν αυτοπεποίθηση και να μάθουν να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Βοήθησε με και εσύ να αλλάξω την εικόνα που έχουν πολλοί για τις «μη παραδοσιακές» οικογένειες.

Πως μπορείς να βοηθήσεις;

-Να είσαι αποφασισμένος/η να δεις τα πράγματα διαφορετικά.
Το σπίτι μου δεν είναι «διαλυμένο». Πρέπει οι μόνοι γονείς να σταματήσουν να στιγματίζονται.

Για εμένα, τρέλα είναι να επαναλαμβάνεις τις ίδιες συμπεριφορές και να περιμένεις να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παλιές πεποιθήσεις που μας κρατούν δέσμιους. Υπάρχει πάντα ένα άλλος τρόπος για να δεις τα πράγματα. Μέσα από την δική μου ωρίμανση συνειδητοποίησα ότι οι σκέψεις μου είναι εικόνες που έχω δημιουργήσει μόνη μου. Μπορώ να τις αλλάξω. Να κάνω άλλες επιλογές. Έχω μάθει πλέον να αποδέχομαι τον εαυτό μου και έχω διδαχτεί από όσα έχω περάσει στη ζωή μου.

Επέλεξα να αλλάξω τον τρόπο σκέψης και τις πεποιθήσεις μου σχετικά με τους μονογονείς και την οικογένεια, έμαθα να βλέπω τη ζωή διαφορετικά και αυτό με απελευθέρωσε.

-Γνώρισε με στους ελεύθερους φίλους σου.
Σοβαρά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Επειδή είμαι ευτυχισμένη σαν μόνη μητέρα δεν σημαίνει ότι δεν ζητώ τη προσοχή από το άλλο φύλο. Μου αρέσει να βγαίνω, να γνωρίζω άντρες και να συζητώ μαζί τους. Απλά δεν ψάχνω πλέον κάποιον να «ολοκληρώσει», ούτε εμένα, ούτε την οικογένεια μου. Είμαι ευτυχισμένη και υγιής χωρίς να σημαίνει ότι δεν θέλω που και που να φλερτάρω και να διασκεδάσω, ούτε ότι δεν θα ήθελα κάποια στιγμή να βρω έναν σύντροφο να κάνω μια σχέση. Ξέρω όμως ότι η πραγματική ολοκλήρωση πρέπει να έρχεται από μέσα μας.

-Βοήθησέ με.
Είναι δύσκολο να ζητήσεις βοήθεια, αλλά όχι τόσο δύσκολο όσο παλαιότερα.

Έχω συνειδητοποιήσει πλέον ότι δεν έχω κάτι να αποδείξω και ότι δεν χρειάζεται να κάνω τα πάντα μόνη μου. Εκτιμώ απίστευτα την βοήθεια (χωρίς αντάλλαγμα) που μου προσφέρεται (κυρίως μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και babysitting).

Advertisement

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι δύσκολο. Αυτό ισχύει για όλους τους γονείς, είτε είναι μόνοι είτε είναι ζευγάρι. Η αλληλοβοήθεια είναι πολύ σημαντική. Ρώτησε με πως μπορείς να με βοηθήσεις. Χωρίς οίκτο. Μόνο με αγάπη.

-Μην συμπεριφέρεσαι περίεργα.
Δεν είναι κακό να ρωτήσεις για τον πατέρα του παιδιού μου. Απλά μην το κάνεις με υφάκι. Μην με λυπάσαι επειδή η ζωή μου πήρε μια διαφορετική τροπή από την δική σου. Το να μιλήσουμε για τις ζωές μας μπορεί να βελτιώσει τη σχέση μας.
 Το να αποφεύγεις αυτή τη συζήτηση μπορεί να δημιουργήσει αμηχανία μεταξύ μας. Ρώτησε με. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Δεν ντρέπομαι και δεν πρόκειται να σε «κολλήσω» κάτι.

-Χρησιμοποίησε τις προκλήσεις.
Οι προκλήσεις ή οι διαφορές που σε κάνουν να ξεχωρίζεις από τους άλλους μπορεί να ανοίξουν διάφορες πόρτες στη ζωή σου. Αποδέξου τις δυσκολίες που έχεις περάσει, το να τις κρύβεις δεν σε κάνει πιο δυνατό/η.

Πηγή: http://www.skatewasserman.com/

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in Σκέψεις

[inFeed]

Advertisement
To Top