Connect with us

Επιδόματα

Επίδομα Ενοικίου 2019: Πώς Θα Το Πάρετε Με 6 (Έξι) «Κλικ» – Αναλυτικός Οδηγός

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, µε την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Απρίλιο

Έως την Παρασκευή (1/3)  αναµένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων για το µεγάλο πρόγραµµα της επιδότησης ενοικίου, που απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά. Στην πρώτη πληρωµή, που αναµένεται να πραγµατοποιηθεί τον Απρίλιο, θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους µήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, καθώς το επίδοµα θα δοθεί αναδροµικά από 1ης Ιανουαρίου 2019. Η ψηφιακή αίτηση θα ολοκληρώνεται µε απλές διαδικασίες και έξι «κλικ», στο πρότυπο των αιτήσεων για το κοινωνικό µέρισµα και το ΚΕΑ:

Advertisement
  • Η είσοδος στην πλατφόρµα θα γίνεται µε τους κλειδάριθµους του Τaxisnet.
  • Θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ του ασφαλισµένου.
  • Θα εµφανίζονται προσυµπληρωµένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήµατα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.ά.).
  • Ο δικαιούχος θα πρέπει να συµπληρώνει τον αριθµό του µισθωτηρίου συµβολαίου του.
  • Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα µέλη του νοικοκυριού (π.χ. φιλοξενούµενοι ή άλλα µέλη που υποβάλλουν αυτοτελή φορολογική δήλωση), αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.
  • Τελευταίο βήµα η οριστική υποβολή της αίτησης.

Προσοχή, αν κάποιο από τα προσυµπληρωµένα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιηµένο, θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησής του στα Κέντρα Κοινότητας µε την υποβολή των κατάλληλων δικαιολογητικών.Το νέο πρόγραµµα για την επιδότηση στέγης, όπως και το σύνολο των προνοιακών προγραµµάτων που µπαίνουν σε τροχιά το 2019, παρουσίασε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, µαζί µε τον διοικητή του Οργανισµού Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Στέλιο Πλιάκη, τον γενικό γραµµατέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ∆ηµήτρη Καρέλλα, και τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, Τάσο Τάγαρη.

Αναδροµικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά που υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν

Το επίδοµα ενοικίου θα είναι από 70 ευρώ τον µήνα για µονοπρόσωπο νοικοκυριό έως και 210 ευρώ τον µήνα ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού (για κάθε επιπλέον µέλος προστίθεται προσαύξηση 35 ευρώ µηναίως). Η κλιµάκωση που επιλέχθηκε δίνει έµφαση στο παιδί, µε στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική µέριµνα υπάρχει για τις µονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα.Το συνολικό εισόδηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος και έως τα 21.000 ευρώ.

Από 70 έως και 210 ευρώ τον µήνα θα κυµαίνεται το επίδοµα ενοικίου ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού, ενώ για κάθε επιπλέον µέλος υπάρχει προσαύξηση 35 ευρώ

Στη µονογονεϊκή οικογένεια και στα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα, για το πρώτο ανήλικο µέλος ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως τα 180.000 ευρώ.Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία µετοχών, οµολόγων κ. λπ. δεν µπορούν να υπερβαίνουν τα 7.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος.

«Με τον ΟΠΕΚΑ αλλάζουµε το προνοιακό µοντέλο. Αντίθετα από τη νεοφιλελεύθερη άποψη που θεωρεί ότι οι δαπάνες για την πρόνοια γίνονται µόνο σε εποχές ευµάρειας, εµείς πιστεύουµε ότι είναι αναπτυξιακές. Εχουν δηµοσιονοµικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ έως 1,03 ή 1,6 ευρώ» τόνισε η κυρία Φωτίου, αποκαλύπτοντας πως οι δανειστές απαίτησαν κατά την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση να περικοπούν τα περίπου 200 προνοιακά επιδόµατα κατά 1 δισ. ευρώ ώστε να χρηµατοδοτηθεί το ΚΕΑ: «Εµείς αντιπροτείναµε να χρηµατοδοτηθεί το ΚΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισµό και συγχρόνως υποσχεθήκαµε και υλοποιήσαµε την ψηφιακή µετατροπή και οργάνωση του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας. Ετσι διασώθηκαν όλα τα προνοιακά επιδόµατα».

Ας δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά της κάθε επιδότησης :

Επίδοτηση δανείου

Τα κύρια σημεία της ρύθμισης περιλαμβάνουν:-Αντικειμενική αξία: α’ κατοικίας έως 250.000 ευρώ– Υπόλοιπο δανείου προς ρύθμιση:έως 130.000 ευρώ-Εισοδήματα (καθαρά): από 12.500 ευρώ (1 άτομο) έως 36.000 ευρώ για οικογένειες με 3 παιδιά. (Το ζευγάρι υπολογίζεται με 21.000 συν 5000 ευρώ για κάθε παιδί).-Η συμφωνία καλύπτει πάνω από το 80% αυτών που έχουν στεγαστικό δάνειο αλλά και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.-Εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τους 200.000 δανειολήπτες και ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 200 – εκατ. ευρώ ετησίως.-Οι ρυθμίσεις θα φτάνουν σε διάρκεια τα 25 χρόνια.-Επιτόκιο από 4% σε 2%-Κούρεμα του δανείου με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή αν η εμπορική αξία είναι μικρότερη από το δάνειο θα κουρεύεται το επιπλέον ποσό του δανείου.-Το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει από αλγόριθμο ο οποίος θα συνυπολογίζει, εισοδήματα, ύψος δανείου, αντικειμενική και εμπορική αξία κατοικίας, περιουσιακά στοιχεία κ. α. με στόχο να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Επιδότηση ενοικίου

– Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία.-Το ποσό του Επιδόματος Στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται ως:*Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήναΓ*Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα*Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.*Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.*Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Πόσο επιδόματος 
*Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 70€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη 105€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 140€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 175€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 210€

Εισοδηματικά κριτήρια

*Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.*Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.*Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.*Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Advertisement

Συνολικά εισοδήματα

*Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη 10.500€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος14.000€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 17.500€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 21.000€

Περιουσιακά κριτήρια

Ακίνητη περιουσία:Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία:1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.

Όρια καταθέσεων/ μετοχών, ομολόγων κτλ.

*Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 10.500€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη 14.000€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη 17.500€*Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 21.000€.Μη αποδεκτές αιτήσεις

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

– εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας,– δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,– δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,– δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό,

Από την ένταξη στο πρόγραμμα εξαιρούνται επίσης νοικοκυριά που:

– Είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου.– Μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες,– Μισθώνουν μέρος κατοικίας,– Μισθώνουν ως κατοικία, ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού .

Κριτήρια διαμονής

-Τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.-Ο αλλοδαποί δικαιούχοι του επιδόματος πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη.

Πηγη: ethnos.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in Επιδόματα

[inFeed]

Advertisement
To Top