Connect with us

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

19 σημάδια ότι είστε έξυπνοι ακόμη και αν δεν το πιστεύετε.

Οι ανόητοι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους, ενώ οι έξυπνοι να τις αμφισβητούν. Όπως είχε αναφέρει ο Σαίξπηρ: “Ο ανόητος άνθρωπος νομίζει, ότι είναι σοφός, αλλά ο σοφός ξέρει καλά, ότι είναι ανόητος.”

Αυτή η συμβατική σοφία υποστηρίζεται από μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Cornell που διεξήχθη από τον Ντέιβιντ Ντάνινγκ και τον Τζάστιν Κρούγκερ. Το φαινόμενο είναι πλέον γνωστό ως η επίδραση Ντάνινγκ- Κρούγκερ.Οπότε, αν δεν είστε σίγουροι για την ευφυία σας, ίσως είναι ένδειξη, ότι είστε πολύ έξυπνοι.

Δείτε παρακάτω 19 σημάδια, ότι είστε πολύ έξυπνοι ακόμα και αν δεν το πιστεύετε.

Advertisement

1. Έχετε κάνει μαθήματα μουσικής.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι τα μαθήματα μουσικής βοηθάνε την ανάπτυξη των εγκεφάλων των παιδιών με διάφορους τρόπους:

  • Μια έρευνα του 2011 διαπίστωσε, ότι τα αποτελέσματα σε ένα λεκτικό τεστ νοημοσύνης σε παιδιά ηλικίας 4 με 6 ετών βελτιώθηκαν μετά από ένα μήνα μαθημάτων μουσικής.
  • Μια έρευνα του 2004 με επικεφαλής τον Glenn Schellenberg διαπίστωσε, ότι 6χρονοι μαθητές που έκαναν για 9 μήνες μαθήματα μουσικής ή φωνητικής παρουσίασαν αύξηση του δείκτη IQ τους σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μαθήματα υποκριτικής.

2. Είστε ο μεγαλύτερος.

Τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι συνήθως εξυπνότερα, αλλά όχι για γενετικούς λόγους, σύμφωνα με μια έρευνα.

Νορβηγοί επιδημιολόγοι χρησιμοποίησαν στρατιωτικά αρχεία για να εξετάσουν την σειρά γέννησης, την κατάσταση υγείας και το IQ περίπου 250.000 αντρών ηλικίας 18 και 19 ετών, γεννημένοι από το 1967 μέχρι το 1976. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι πρωτότοκοι είχαν IQ 103 σε σύγκριση με τα δεύτερα που είχαν 100 και τα τρίτα που είχαν 99.

Σύμφωνα με τους The New York Times: “Τα καινούργια ευρήματα από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2007, έδειξε, ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια είχαν μια μικρή, αλλά σημαντική διαφορά στον δείκτη IQ τους, κατά μέσο όρο 3 βαθμούς παραπάνω. Επίσης, διαπιστώθηκε, ότι ο λόγος δεν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες, αλλά στην ψυχολογική αλληλεπίδραση των γονιών με τα παιδιά.”

3. Είστε αδύνατοι.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006, οι επιστήμονες βρήκαν, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περιφέρεια της μέσης τόσο μικρότερες είναι οι γνωστικές ικανότητες.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά διαπίστωσε, ότι οι 11χρονοι που είχαν τις μικρότερες επιδόσεις σε λεκτικές και μη λεκτικές δοκιμασίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, όταν φτάσουν στα 40 τους. Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν, ότι τα εξυπνότερα παιδιά επιδιώκουν καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και υψηλότερα αμοιβόμενες δουλειές.

4. Έχετε γάτα.

Μια έρευνα του 2014 με 600 φοιτητές διαπίστωσε, ότι όσοι ανέφεραν μια προτίμηση στα σκυλιά ήταν πιο εξωστρεφείς σε σχέση με εκείνους που έδειχναν προτίμηση στις γάτες, σύμφωνα με ένα τεστ που μετρούσε την προσωπικότητα και την ευφυΐα.

5. Σας έχουν θηλάσει.

Σε δυο έρευνες, οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερα από 3.000 παιδιά σε Αγγλία και Νέα Ζηλανδία. Διαπίστωσαν, ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει είχαν υψηλότερο δείκτη IQ, αλλά μόνο αν είχα το γονίδιο FDAS2.

6. Έχετε κάνει ναρκωτικά για ψυχαγωγικούς λόγους.

Μια έρευνα του 2012 με συμμετέχοντες πάνω από 600 Βρετανούς που γεννήθηκαν το 1958 βρήκαν μια σύνδεση ανάμεσα στον υψηλό δείκτη IQ στην παιδική ηλικία και την παράνομη χρήση ουσιών στην ενήλικη ζωή.

“Στην έρευνά μας που είχε μεγάλο δείγμα, το IQ στην ηλικία των 11 είναι συνδεδεμένο με μεγαλύτερη πιθανότητα χρήσης παράνομων ουσιών 31 χρόνια αργότερα”, ανέφεραν οι ερευνητές Τζέιμς Γουάιτ, Κάθριν Γκέιλ και Ντέιβιντ Μπάτι.

7. Είστε αριστερόχειρες.

Πρόσφατες μελέτες συνδέουν τους αριστερόχειρες με μια μορφή “αποκλίνουσας σκέψης”, δηλαδή ένα είδος δημιουργικότητας που τους επιτρέπει να σκέφτονται καινούργιες ιδέες.

8. Είστε ψηλοί.

Μια έρευνα του Princeton το 2008 διαπίστωσε, ότι τα ψηλότερα παιδιά είχαν υψηλότερο δείκτη IQ και είχαν πιο καλά αμοιβόμενες δουλειές ως ενήλικες.

Οι ερευνητές αναφέρουν: “Ήδη από την ηλικία τω 3 ετών, δηλαδή πριν παίξει κάποιο ρόλο η εκπαίδευση, και σε όλη την παιδική ηλικία τα ψηλότερα παιδιά έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.”

9. Πίνετε τακτικά αλκοόλ.

Η εξελικτική ψυχολόγος Satoshi Kanazawa και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών ενηλίκων, ότι είχαν υψηλότερο δείκτη IQ, όταν ήταν παιδιά ή όταν περισσότερο αλκοόλ.

10. Μάθατε να διαβάζετε νωρίς.

Το 2012, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 2.000 ζευγάρια διδύμων στην Αγγλία και ανακάλυψαν, ότι τα αδέρφια που είχαν μάθει να διαβάζουν νωρίτερα είχαν πιο αυξημένες νοητικές ικανότητες.

11. Ανησυχείτε πολύ.

Σε μια έρευνα,  οι ερευνητές ζήτησαν από 126 προπτυχιακούς να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια στα οποία ανέφεραν πόσο συχνά ένιωθαν ανήσυχοι. Επίσης, ανέφεραν πόσο συχνά σκέφτονταν τις πτυχές και τις συνέπειες των καταστάσεων που τους αναστατώνουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι άνθρωποι που είχαν την τάση να ανησυχούν και να στοχάζονται περισσότερο είχαν υψηλότερη βαθμολογία στην λεκτική νοημοσύνη.

12. Έχετε χιούμορ.

Σε μια μελέτη, 400 φοιτητές ψυχολογίας έκαναν κάποια τεστ νοημοσύνης, τα οποία μετρούσαν τις αφηρημένες ικανότητες συλλογισμού και την λεκτική νοημοσύνη.

Τους ζήτησαν να σκεφτούν λεζάντες για διάφορα καρτούν και οι λεζάντες αυτές θα βαθμολογούνταν από ανεξάρτητους βαθμολογητές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι εξυπνότεροι μαθητές ήταν και οι πιο αστείοι.

13. Είστε περίεργοι.

Ο καθηγητής του London Scholl of Economics, Τόμας Χαμόρο- Πρεμούζι ανέφερε, ότι η περιέργεια και ένα μυαλό διψασμένο για γνώσεις μας κάνουν πιο περίεργους.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: “Οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη CQ είναι πιο ανεκτικοί στην ασάφεια. Αυτό το εκλεπτυσμένο στυλ σκέψης καθορίζει την ίδια την ουσία της πολυπλοκότητας. Δεύτερον, ο δείκτης CQ οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα πνευματικής επένδυσης και απόκτησης γνώσεων σε βάθος χρόνου.”

Advertisement

14. Είστε ακατάστατοι.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Psycological Science” από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα αποκάλυψε, ότι το να δουλεύεις σε ένα ακατάστατο δωμάτιο λειτουργεί ως καύσιμο για την δημιουργικότητα.

Στην μελέτη ζητήθηκε από τους 48 συμμετέχοντες να βρουν ασυνήθιστες χρήσεις της μπάλας του πινγκ πονγκ. Οι συμμετέχοντες που σκέφτονταν σε τακτοποιημένα δωμάτια βρήκαν λιγότερο δημιουργικές ιδέες από αυτούς που σκέφτονταν σε ακατάστατα δωμάτια.

15. Κάνατε σεξ μετά το λύκειο.

Οι έφηβοι με υψηλότερο δείκτη IQ είναι πιο πιθανό να είναι παρθένοι στο λύκειο σε σχέση με εκείνους που έχουν μικρότερο δείκτη IQ, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

16. Είστε νυχτοπούλι.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Κοινότητας για την μελέτη των Ατομικών Διαφορών” διαπίστωσε, ότι όταν εξαλειφθούν όλες οι υπόλοιπες μεταβλητές τα νυχτοπούλια είναι πιο έξυπνα από εκείνους που ξυπνούν νωρίς το πρωί. Τα εθνογραφικά στοιχεία υποδεικνύουν, ότι οι “νυχτερινές δραστηριότητες” ήταν πιο σπάνιες στους προγόνους μας.

17. Δεν χρειάζεται πάντα να προσπαθήσετε σκληρά.

Σε κάποιους τομείς οι εξυπνότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ σκληρά για να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες. Σε άρθρο τους στους New York Times, οι ψυχολόγοι Ντέιβιντ Χάμπρικ και Ελίζαμπεθ Μέινζ ανέφεραν, ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους έδειξαν πως η υψηλή ευφυΐα δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον πραγματικό κόσμο.

18. Δεν χρειάζεστε να περιτριγυρίζεστε συνεχώς από άλλους ανθρώπους.

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και του London School of Economics διαπίστωσε, ότι οι πολύ ευφυείς άνθρωποι διαφέρουν αρκετά από τους υπόλοιπους όσον αφορά τα επίπεδα της κοινωνικοποίησης και της ευτυχίας.

19. Ζείτε σε μια πόλη που “περπατιέται.”

Όπως διαπιστώθηκε σε μια έρευνα, οι πόλεις που έχουν σχεδιαστεί για πεζούς τείνουν να προσελκύουν περισσότερους απόφοιτους πανεπιστημίου σε σύγκριση με τις πόλεις που έχουν σχεδιαστεί για αυτοκίνητα.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

[inFeed]

Advertisement
To Top