Connect with us

ΥΓΕΙΑ

12 διακριτικά συμπτώματα ότι έχετε πρόβλημα στον θυροειδή

Συνήθως, όταν αισθανόμαστε κάτι περίεργο να συμβαίνει στο σώμα μας, καθησυχάζουμε τον εαυτό μας, λέγοντας ότι οφείλεται σε κάποια κρυολόγημα, αλλεργία ή είναι απλά λόγω ηλικίας.Τις περισσότερες φορές αυτό είναι αλήθεια. Αρκετές φορές, όμως, αυτά τα αθώα προβλήματα μπορούν να είναι ένδειξη για πιο σημαντικά ιατρικά θέματα.Γι’αυτό είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας, όπως τα μηνύματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε με τον θυροειδή μας.

Advertisement

Αν και πρόκειται για έναν μικρό αδένα που βρίσκεται στον λαιμό μας, ο θυροειδής είναι υπεύθυνος για την παραγωγή της ορμόνης του θυρεοειδούς, η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας, την θερμοκρασία του σώματος και τους καρδιακούς παλμούς.

Δείτε παρακάτω 12 διακριτικά συμπτώματα, που υποδεικνύουν, ότι μπορείτε να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τον θυροειδή σας.

Πώς μοιάζει ο θυροειδής αδένας;

Ο θυροειδής βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και έχει το σχήμα μιας πεταλούδας. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε, ότι ένας τόσο μικρός αδένας μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επιρροή.Αν ο θυροειδής σας είναι υπερδραστήριος, παράγει μεγάλες ποσότητες της ορμόνης του θυροειδούς, αναπτύσσοντας υπερθυρεοειδισμό.Στην αντίθετη περίπτωση, ο θυροειδής υπολειτουργεί και παράγει μικρή ποσότητα της ορμόνης του θυροειδούς, αναπτύσσοντας υποθυρεοειδισμό.

#1 Αίσθημα θλίψης ή κατάθλιψης

Maya Borenstein

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ένας υπέρ ή υπό δραστήριος θυροειδής μπορεί να αλλάξει τελείως την διάθεσή μας. Η μικρή ποσότητα ορμόνης του θυροειδούς μπορεί επηρεάσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας την αίσθηση της θλίψης.Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη ποσότητα ποσότητα ορμόνης του θυροειδούς προκαλεί ευερεθιστότητα.

#2 Δυσκοιλιότητα

Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, είναι πιθανό αυτό να οφείλεται σε διαταραχή των θυρεοειδικών ορμονών, που προκαλούν επιβράδυνση της πέψης.

“Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού”, αναφέρει ο γιατρός Ρόμπιν Μίλλερ.

#3 Υπνηλία

Όλοι δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε το πρωί, αλλά όταν αυτό γίνεται αδύνατον, πρέπει να αρχίσει να μας ανησυχεί και να μας βάζει σε σκέψεις.

#4 Απώλεια μαλλιών και ξηρό δέρμα

Αν το δέρμα σας είναι ξηρό, ακόμα και το καλοκαίρι, αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.Η απώλεια μαλλιών οφείλεται στην έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών, η οποία διακόπτει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών.

#5 Ξαφνική αύξηση βάρους

Η ξαφνική αύξηση του βάρους, χωρίς να έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες, θα μπορούσε να είναι αιτία ανησυχίας, σύμφωνα με το WebMD.

#6 Κανένα σ ξ υαλικό ενδιαφέρον

Η πολύ μικρή ποσότητα  θυρεοειδικής ορμόνης ισοδυναμεί με χαμηλή λίμπιντο, σύμφωνα με το  Health.com.

#7 Μυϊκός πόνος ή τράβηγμα

Advertisement

Αν αισθάνεστε περίεργα ή μυστηριώδη τραβήγματα ή μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια σας, σημαίνει ότι μπορεί να ευθύνεται ο θυροειδής σας.Η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να βλάψει τα νεύρα που στέλνουν σήματα από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί ο Δρ Μίλλερ.

#8 Φτερουγίσματα στην καρδιά

Τα φτερουγίσματα της καρδιάς, που οφείλονται σε διαταραχές της ορμόνης του θυροειδούς, είναι πολύ έντονα και μπορεί να γίνει αντιληπτό ακόμα και σε σημεία παλμού στον καρπό ή τον λαιμό.

#9 Θολό μυαλό
“Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό συχνά εκπλήσσονται με το πόσο γρήγορα φεύγει το θόλωμα από το μυαλό τους και πόσο έξυπνοι αισθάνονται. Πολλές γυναίκες πιστεύουν, ότι αυτό σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, αλλά στην ουσία είναι πρόβλημα που σχετίζεται με τον θυροειδή”, αναφέρει ο Δρ Μίλλερ.

#10 Υψηλή πίεση αίματος

Ένας υπό-δραστήριος θυροειδής αδένας μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα “κακής” χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

#11 Αυξημένη όρεξη ή αλλαγές στις γεύσεις

Ένας υπό-δραστήριος θυροειδής μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, σύμφωνα με το Health.com.Ωστόσο, αν η όρεξή σας είναι αυξημένη και δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε, τότε ίσως πρόκειται για υπερθυρεοειδισμό.

#12 Δυσφορία στον λαιμό ή τον αυχένα
Ο θυροειδής βρίσκεται στον λαιμό, οπότε ένας κόμπος στον λαιμό θα μπορούσε να αλλάξει την φωνή σας.

Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, παρατηρήστε τον λαιμό σας, μήπως είναι πρησμένος.Μπορείτε να κρατήσετε έναν καθρέφτη στο χέρι σας, εστιάζοντας στο κάτω και μπροστινό μέρος του λαιμού σας πάνω από τις κλείδες και κάτω από το λάρυγγα. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται ο θυροειδής.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top