Connect with us

ΥΓΕΙΑ

12 συμπτώματα της άνοιας που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί

Αν έχετε γνωρίσει κάποιον, που πάσχει από άνοια, ξέρετε πολύ καλά, ότι δεν είναι ο μόνος που υποφέρει.

Η άνοια είναι μια ασθένεια, που επηρεάζει βαθιά, όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και τους φίλους και τους συγγενείς του, καθώς βλέπουν τον αγαπημένο τους άνθρωπο να γίνεται σκιά του εαυτού του.

Advertisement

Δυστυχώς, παρά την έρευνα που διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει βρεθεί ακόμα η θεραπεία της ασθένειας.Ωστόσο, η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση της ασθένειας είναι υψίστης σημασίας για την διαχείριση και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.Υπάρχουν κάποια σημάδια που κάνουν εμφανή την ύπαρξη άνοιας και είναι ζωτικής σημασίας να τα προλάβουμε στα αρχικά στάδια της νόσου.

Τι είναι η άνοια;

Ο όρος “άνοια” συμπεριλαμβάνει πάνω από 100 είδη ψυχικών διαταραχών, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η νόσος του Χάντινγκτον.Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή, συνθέτοντας το 50-70% όλων των περιπτώσεων άνοιας.Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για εκφυλιστικές και ανίατες ασθένειες, που χαρακτηρίζονται από κάποια βλάβη στον εγκέφαλο.

#1 Προβλήματα στην βραχυπρόθεσμη μνήμη

Κατά καιρούς όλοι ξεχνάμε που έχουμε αφήσει τα κλειδιά μας, αλλά αν ξεχνάμε ολοένα και περισσότερα πράγματα, μπορεί να πρόκειται για ένα πρόωρο σημάδια άνοιας.Όσοι έχουν προβλήματα με την βραχυπρόθεσμη μνήμη τους, μπορεί να θυμούνται γεγονότα της περασμένης δεκαετίας, αλλά να μην θυμούνται τι έκαναν χθες.

#2 Δυσκολεύονται να βρουν λέξεις

Η δυσκολία στην ανάκληση λέξεων είναι ένα ακόμα σημάδι.Ο ομιλητής προσπαθεί να βρει μια λέξη, αλλά δεν μπορεί, παρόλο που δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερα δύσκολη λέξη.Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τις συζητήσεις και να προκαλέσει εκνευρισμό.

#3 Εναλλαγές στην διάθεση

Οι ξαφνικές αλλαγές στην διάθεση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια άνοιας στα αρχικά στάδια.

Οι αλλαγές στην διάθεση μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα και συνήθως δεν σχετίζονται με το τι συμβαίνει εκείνη την στιγμή.

#4 Αίσθηση λήθαργου

Η κατάθλιψη που αισθάνονται οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια, μπορεί να εκληφθεί ως λήθαργος.Ο πάσχων μπορεί να χάσει ξαφνικά το ενδιαφέρον του για κάποιο αγαπημένο χόμπι ή να μην θέλει να βγαίνει έξω.

#5 Προβλήματα συγκέντρωσης

Τα προβλήματα συγκέντρωσης εντοπίζονται κυρίως στην επίλυση προβλημάτων και στην οργάνωση σχεδίων.Μπορεί να δυσκολεύονται να σχεδιάσουν κάτι ή να ακολουθήσουν ένα σχέδιο, που οι ίδιοι έχουν οργανώσει.

#6 Βρίσκουν τις καθημερινές δουλειές ξαφνικά πολύ δύσκολες.

Ακόμα και μια πολύ συνηθισμένη μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολη για όσους πάσχουν από άνοια.Τέτοιες καθημερινές δουλειές μπορεί να είναι οι δουλειές του σπιτιού  ή οδήγηση σε ένα κοντινό μέρος.

#7 Προβλήματα κατανόησης χρόνου

Advertisement

Τα λεπτά, οι μέρες και τα χρόνια, όλα φαίνονται το ίδιο και το πέρασμα του χρόνου ξαφνικά δεν έχει καμία σημασία για τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια.

#8 Δυσκολεύονται να θυμηθούν που ήταν προηγουμένως
Οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια ξαφνικά δεν αναγνωρίζουν το μέρος στο οποίο βρίσκονται, ακόμα και αν πρόκειται για ένα πολύ οικείο μέρος.

#9 Δυσκολία στο γράψιμο

Όπως εμφανίζονται προβλήματα στην συγκέντρωση και στην επιλογή των λέξεων, έτσι εμφανίζονται δυσκολίες και στο γράψιμο.Επίσης, μπορεί να δυσκολεύονται να συνθέσουν και να ολοκληρώσουν μια μεγάλη πρόταση.

#10 Επανάληψη

Η επανάληψη είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της άνοιας.Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επανάληψη λέξεων ή ερωτήσεων.

#11 Ξαφνικός φόβος για αλλαγές

Το χειρότερο κομμάτι της άνοιας είναι, ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άνοια έχουν επίγνωση των αλλαγών που συμβαίνουν στο μυαλό τους και αυτό είναι τρομακτικό.Εξαιτίας αυτού, μπορεί να εμφανιστεί κάποια ξαφνική αντίσταση στις αλλαγές.

#12 Πρόβλημα στην παρακολούθηση της ροής μιας ιστορίας

Η συγκέντρωση της προσοχής είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζεται από την άνοια. Οπότε, ο πάσχων δυσκολεύεται να ακολουθήσει την ροή μιας ιστορίας ή τα βήματα μιας διαδικασίας.

Τι μπορείτε να κάνετε, αν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια;

Δυστυχώς, η άνοια είναι μια ανίατη ασθένεια μέχρι τώρα.Ωστόσο, μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας και μια καλή ποιότητα ζωής.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 12 Συμπτώματα της Άνοιας που Καμία Γυναίκα δεν πρέπει να Αγνοεί - Koyzoylo.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top