Connect with us

ΥΓΕΙΑ

5 προειδοποιητικά σημάδια των αφτιών σας που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ότι καλύτερο για την υγεία τους και ειδικά σε θέματα που αφορούν προβλήματα και εξετάσεις.

Μερικές φορές, εστιάζουμε τόσο πολύ σε αυτά που δεν προσέχουμε αρκετά τα μικρά προβλήματα που μπορεί να επηρεάζουν καθημερινά την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Ίσως είστε αρκετά καλοί στο να προσέχετε την υγεία σας αλλά προσπερνάτε τους μικρούς πόνους και τις ενοχλήσεις σε ευαίσθητα σημεία.

Advertisement

Για παράδειγμα, ο πόνος στα αφτιά δεν απασχολεί την πλειοψηφία αλλά μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα όπως η ρήξη τυμπάνου. Στις ΗΠΑ, πάνω από 200.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση ενώ αρκετοί δεν το αντιλαμβάνονται αρχικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει από επιπλοκές και προβλήματα ως στην κώφωση.Προστατεύστε την ακοή σας και μάθετε τα συμπτώματα και τις αιτίες στο παρακάτω κείμενο.

Σημάδι #1: Βούισμα στα αφτιά

Το βούισμα στα αφτιά ή αλλιώς οι εμβοές, είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που έχουν οι άνθρωποι.Υπάρχουν πολλές αιτίες για κάτι τέτοιο αλλά θα πρέπει να το εξετάσετε αν δεν σταματά.Αν σας συμβεί για λίγο και αργότερα σταματήσει, πιθανότατα δεν είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, αν εξακολουθεί και δεν υποχωρεί, ίσως έχετε ρήξη τυμπάνου και πρέπει να ελεγχθεί.

Σημάδι #2: Οξύς πόνος

Ένας οξύς ξαφνικός πόνος οπουδήποτε στο σώμα είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά.Αν νιώσετε ένα «τρύπημα» στο αφτί (βαθιά μέσα και όχι στις εξωτερικές άκρες), τότε ίσως είναι ένδειξη πως κάτι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια.Όταν παθαίνει ρήξη ένα τύμπανο, πολλοί άνθρωποι δεν το αισθάνονται αμέσως ενώ ορισμένοι νιώθουν ένα στιγμιαίο διαπεραστικό πόνο.

Σημάδι #3: Υγρά

Τα αφτιά τείνουν να είναι πολύ ξηρότερα από τα άλλα ανοίγματα στο σώμα μας.Κατά βάση, η μόνη ουσία που βγαίνει από εκεί είναι το κερί, η πυκνή συσσώρευση των λιπαντικών κυττάρων που προστατεύουν τους ακουστικούς πόρους του αφτιού.Ωστόσο, υπάρχει υγρό και βαθύτερα στο αφτί. Μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης και να διαρρεύσει αν κυκλοφορήσει κάπως όπως στην περίπτωση της ρήξη τυμπάνου.

Σημάδι #4: Ίλιγγος

Ο ίλιγγος είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που συχνά αποτελεί σύμπτωμα.Κοινώς, ονομάζεται ζάλη αλλά δεν είναι το ίδιο αίσθημα με αυτό της λιποθυμίας. Ίλιγγος είναι όταν νιώθετε πως ο κόσμος γύρω σας γυρίζει ή έχει κλίση.Το εσωτερικό των αφτιών είναι υπεύθυνο για την αίσθηση ισορροπίας του σώματος. Έτσι αν ένα τύμπανο υποστεί ρήξη, μπορεί να έχετε πρόβλημα με την ισορροπία σας. Αυτό στη συνέχεια, οδηγεί σε ίλιγγο.

Σημάδι #5: Απώλεια ακοής

Advertisement

Η απώλεια της ακοής είναι πάντα ανησυχητική και μπορεί να είναι σύμπτωμα της ρήξη τυμπάνου.Όλοι μας ανησυχούμε για την ανάπτυξη κώφωσης ή την επιδείνωση της απώλειας ακοής.Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να σας ειδοποιήσει για ένα πρόβλημα στο τύμπανο. Εφ ‘όσον αντιμετωπιστεί γρήγορα και λάβετε την απαραίτητη φροντίδα, συνήθως η απώλεια ακοής (όχι πάντα) είναι προσωρινή.

Αιτία #1: Λοίμωξη του αφτιού

Αρχικά, αυτό μπορεί να προκληθεί αν σκάσει το τύμπανο.Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι μια απλή λοίμωξη. Τα παιδιά το παθαίνουν όλη την ώρα (αν και συμβαίνει σπάνια σε μεγαλύτερους, είναι πάντα εξίσου επώδυνο).Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να κάνει τα υγρά και την πίεση να συσσωρευτούν στο αφτί, προκαλώντας τελικά ρήξη.Ευτυχώς, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Αν υποψιάζεστε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάντε αμέσως θεραπεία.

Αιτία #2: Καθάρισμα αφτιών

Είναι γνωστό πως δεν πρέπει να βάζει κανείς τίποτα απολύτως στα αφτιά του.

Ίσως πιστεύετε πως καθαρίζετε τα αφτιά σας αρκετά καλά με την μπατονέτα αλλά πραγματικά από αυτό προκαλείται ζημιά.Στην καλύτερη περίπτωση, απομακρύνετε το απαραίτητο κερί που χρησιμοποιεί το αφτί σας για να στεγνώνει. Στην χειρότερη περίπτωση, βάζετε την μπατονέτα τόσο βαθιά που προκαλείται διάτρηση τυμπάνου.

Αιτία #3: Αλλαγή υψόμετρου

Ίσως έχετε παρατηρήσει πως τα αφτιά σας βουλώνουν μέσα σε ασανσέρ και αεροπλάνα.Αυτό συμβαίνει γιατί η πίεση του αέρα γύρω μας αλλάζει από την ταχεία αύξηση του υψόμετρου και τα αφτιά προσπαθούν να συμβαδίσουν με την ρύθμιση της πίεσης.Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται με επιτυχία. Ωστόσο, ορισμένες φορές και ιδιαίτερα αν έχετε μια υποκείμενη λοίμωξη, τα αφτιά δεν μπορούν να εξισώσουν την πίεση και τα τύμπανα σπάνε.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top