Connect with us

ΥΓΕΙΑ

6 σημάδια εγκεφαλικού που συχνά αγνοούν οι άνθρωποι

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο ή φράζει (ισχαιμικό) ή αρχίσει να αιμορραγεί (αιμορραγικό), και στις δυο περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, ακόμα και θάv ατος.

Advertisement

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι στην πέμπτη θέση ως αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Με την άσκηση, την ελάττωση του αλατιού και κρατώντας ένα υγιές βάρος, μπορεί να προληφθεί.  Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και αν δεν σας σκοτώσει, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή σωματική και ψυχική βλάβη, όπως παράλυση, δυσκολία στην σκέψη ή κατανόηση των άλλων και τύφλωση. Δυστυχώς, τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί συχνά να μεταμφιέζονται σε άλλα πράγματα που δεν τους δίνουμε σημασία.

Διαβάστε 6 σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου που οι άνθρωποι συχνά αγνοούν:

Κόπωση

Το σώμα είναι μια λεπτή ισορροπία νερού, χημικών ουσιών και ορμονών.. Όταν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, μπορεί να προκληθεί η ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων όπως η κόπωση. Το σύστημα στο σώμα σας που ρυθμίζει τις ορμόνες (ενδοκρινικό σύστημα) είναι με τη σειρά του αυτό που διαχειρίζεται το μυαλό σας και όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο εγκέφαλός σας υπόκειται σε βλάβη από την έλλειψη ή ολική απώλεια του αίματος προς την πληγείσα περιοχή. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε μια ξαφνική και έντονη κόπωση ή έλλειψη ενέργειας. Θα συμβεί χωρίς προειδοποίηση, χωρίς πραγματική λογική εξήγηση (όπως την  σκληρή δουλειά). Έτσι, αν ξαφνικά νιώσετε εξάντληση και λήθαργο χωρίς κανέναν καλό λόγο, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό, καθώς μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου ή κάτι άλλο.

Προβλήματα όρασης στο ένα μάτι

Ο εγκέφαλος χωρίζεται σε δύο πλευρές, καθεμία από τις οποίες ελέγχει ή είναι υπεύθυνη για την αντίθετη πλευρά του σώματος σας. Όταν ο εγκέφαλος επηρεάζεται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ένα μάτι. Επειδή και τα δύο μάτια πρέπει να επικεντρωθούν στο ίδιο σημείο ταυτόχρονα για να έχουμε φυσιολογική όραση, αν το ένα μάτι είναι ανοικτό, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, αυτό θα οδηγήσει σε διπλή όραση αφού και τα δύο μάτια δεν συνεργάζονται πλέον καλά. Θα μπορούσε κανείς να το παραβλέψει και να το αποδώσει στην κούραση ή το πολύ διάβασμα, στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Μια αλλαγή στην όραση στο ένα μόνο μάτι θα μπορούσε σίγουρα να είναι σημάδι ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου σοβαρού ιατρικού θέματος και θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό αμέσως.

Μούδιασμα ή αδυναμία στον ένα βραχίονα

Όπως και η διπλή όραση πιο πάνω, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα επηρεάσει μόνο μία πλευρά του σώματος ανάλογα με το πού είναι η απόφραξη ή αιμορραγία που συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο. Μια ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα χέρι ή πόδι που δεν φεύγει μέσα σε λίγα λεπτά είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν μόλις ξυπνήσατε από έναν υπνάκο και το χέρι σας ήταν μουδιασμένο,δεν είναι κάτι αλλά εάν επιμένει για περισσότερο από λίγα λεπτά, είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό και θα μπορούσε να είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ομιλία και ζάλη

Όταν η μία πλευρά του εγκεφάλου  επηρεάζεται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, θα παρεμβαίνει με πράγματα όπως η ισορροπία και η ομιλία. Αυτά θα μπορούσαν  εύκολο να παραβλεφθούν, αν έχετε πιει έστω και λίγο, αλλά αν επιμείνουν για περισσότερο από μια ώρα  μετά που είχατε το τελευταίο ποτό σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Αν η μία πλευρά του στόματός σας γέρνει ή έχετε πρόβλημα ομιλίας,θα μπορούσε να σημαίνει ότι το μέρος του εγκεφάλου σας, υπεύθυνο για την ομιλία ή τα κρανιακά νεύρα που είναι υπεύθυνα για τους μυς του προσώπου, μπορεί να πάσχει από έλλειψη αίματος που οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Το εσωτερικό αυτί σας είναι υπεύθυνο για την ισορροπία και μια απώλεια αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ερμηνεύει αυτά τα σήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ζάλη ή ίλιγγο. Εάν δεν πάσχετε από ιλίγγους  και υποφέρετε από μια ξαφνική και έντονη ζάλη ή δυσκολία στην ομιλία, τότε να δείτε έναν γιατρό.

Δυσκολία στη σκέψη

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σημαίνει ότι ένα μέρος του εγκεφάλου σας στερείται οξυγόνου και μπορεί να σας κάνει να μην είστε σε θέση να εστιάσετε και να σκεφθείτε σοβαρά. Εάν έχετε δυσκολία να εκφραστείτε και δεν μπορείτε να βρείτε τις λέξεις για αυτό που θέλετε να πείτε ή δεν καταλαβαίνετε τι λένε οι άλλοι σε εσάς, τότε θα μπορούσε να είστε  στη μέση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Άσχημο  πονοκέφαλο ή ημικρανία

Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που περιλαμβάνει ένα φράξιμο, μπορεί να μην αισθανθείτε τίποτα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως λένε κάποιοι άνθρωποι που υπέστησαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, τα εγκεφαλικά επεισόδια που συνδέονται με μια εσωτερική αιμορραγία μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Ένας ξαφνικός πονοκέφαλος ή ημικρανία σε ένα άτομο που δεν έχει ιστορικό ημικρανιών, θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Θα ήταν καλύτερο να το ελέγξετε  από γιατρό.

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία ή συμπτώματα, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως. Τα δευτερόλεπτα μετράνε όταν πρόκειται για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν περιμένετε πάρα πολύ ώρα,  μπορεί να πάθετε μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη, διαταραχές του λόγου, παράλυση και προβλήματα όρασης.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top