Connect with us

ΥΓΕΙΑ

8 πρόωρα σημάδια του παγκρεατικού καρκίνου που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο 12ος συνηθέστερος καρκίνος παγκοσμίως, ενώ αποτελεί τον 7ο συχνότερο καρκίνο στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση σε περίπου 350.000-370.000 ασθενείς παγκοσμίως, ενώ υπολογίζεται πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κι άλλο με τα χρόνια.Το πάγκρεας είναι ένας αδένας στο πεπτικό σύστημα, που παράγει ένζυμα για τη διάσπαση των τροφίμων. Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι μία νόσος, κατά την οποία αναπτύσσονται κακοήθη κύτταρα στους ιστούς των οργάνων.

Advertisement

Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουν όλοι τα πρόωρα σημάδια της θανάσιμης αυτής νόσου. Μοιάζουν αρκετά με τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μπορούν να μπερδευτούν πολύ εύκολα.Αποτέλεσμα αυτού, είναι να εντοπίζεται πολύ αργά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε τα μάτια μας 14 για τυχούσες ενδείξεις.Τα πρώιμα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στο πεπτικό σύστημα και στον τρόπο που επεξεργάζεστε την τροφή. Αυτές μπορεί να είναι οι πρώτες προειδοποιήσεις για το ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά σημάδια του παγκρεατικού καρκίνου. Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

#1 Μη αναμενόμενη διάγνωση διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια, κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη και σταματά να είναι ικανό να ρυθμίζει τη ζάχαρη στο αίμα.Είναι μία κοινή ασθένεια, που έρχεται σε διάφορες μορφές, όμως μία αιφνίδια διάγνωση μπορεί να αποτελεί σημάδι των πρώτων σταδίων του παγκρεατικού καρκίνου.Κάποιο πρόβλημα στο πάγκρεας μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην ινσουλίνη, γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας, αν γίνει διάγνωση διαβήτη ενώ δεν το περιμένατε.

#2 Φαγούρα σε χέρια και πόδια

Ακόμα και ο πιο μικρός παγκρεατικός όγκος μπορεί να εμποδίσει τον χοληγόθο πόρο. Αν μπλοκαριστεί, η χολή αρχίζει να συσσωρεύεται στο σώμα.Όταν υπάρχει πολλή χολή στο αίμα, αρχίζουν να δημιουργούνται ενώσεις, που δε μπορούν να διασπαστούν.Οι ενώσεις αυτές συσσωρεύονται στα χέρια και τα πόδια. Γι’ αυτό προκαλείται φαγούρα στις παλάμες και τα πέλματα.

#3 Κιτρίνισμα ματιών

Η συσσώρευση της χολής στο αίμα, ονομάζεται ίκτερος. Προκαλεί πολύ περισσότερα συμπτώματα από τη φαγούρα στις παλάμες και τα πόδια.Η χολή έχει μια ανοιχτή κίτρινη χρωστική ουσία και μπορεί να εμφανιστεί στο λευκό των ματιών μας.Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι μία απόφραξη, όπως ένας μικρός παγκρεατικός όγκος, μπορεί να αναπτύσσεται στο πάγκρεας.

#4 Πόνος ροκανίσματος στην κοιλιά

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα με πολλές διαφορετικές αιτίες.Ο πόνος που ξεκινά από το πάγκρεας περιγράφεται συχνά ως “ροκάνισμα”, όπως ο πόνος της πείνας.Άνθρωποι που πάσχουν από παγκρεατικό καρκίνο, λένε ακόμη πως ο πόνος τείνει να σταματά όταν σκύβουν.

#5 Παράξενα περιττώματα

Advertisement

Τα περιττώματά σας μπορεί να σας παρέχουν μία από τις πρώιμες ενδείξεις για προβλήματα στο πάγκρεάς σας.Αν η χολή δεν επεξεργάζεται σωστά, τα προϊόντα του εντέρου σας δε θα έχουν το φυσιολογικό καφέ χρώμα.Αντ’ αυτού, θα μοιάζουν χλωμά και θα έχουν το χρώμα του πηλού. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που θα πρέπει πάντα να αναφέρετε στο γιατρό.

#6 Απότομη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι ευπρόσδεκτη αν προσπαθείτε να διώξετε κάποια κιλά, όμως μπορεί να αποτελεί και μία ένδειξη κινδύνου, αν δεν προσπαθείτε να χάσετε.Αν αναπτύσσεται κάποιος παγκρεατικός όγκος, μπορεί να εμποδίζει το σώμα σας να χωνεύει σωστά την τροφή του.Αυτό σημαίνει πως τα λίπη και η ζάχαρη μπορεί να φύγουν απ’ το σώμα σας χωρίς προσκόλληση, ενώ ούτε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καταφέρνουν να παραμείνουν στο σώμα σας.

#7 Απώλεια λιγούρας

Αν λαχταράτε πάντα μια σοκολάτα ή τυρί και ξαφνικά χάσετε την όρεξή σας για αυτά, πρέπει να προσέξετε.Αν το πάγκρεάς σας πάψει να παράγει τα συνηθισμένα πεπτικά ένζυμα, μπορεί να μεταβάλει και την όρεξή σας.Εκτός από το αίσθημα ναυτίας, μπορεί να πάψετε να βρίσκετε συγκεκριμένα φαγητά όσο νόστιμα τα βρίσκατε μέχρι σήμερα.

#8 Απώλεια όρεξης

Ο παγκρεατικός καρκίνος δεν προκαλεί απλά έλλειψη λιγούρας, αλλά μπορεί να εξαφανίσει και ολόκληρη την όρεξή σας.Μπορεί να νιώθετε πεινασμένοι και να νιώσετε φουσκωμένοι μετά από μόλις δυο μπουκιές. Αυτό συμβαίνει, γιατί η έλλειψη των πεπτικών ενζύμων μπορεί να απενεργοποιήσει ολόκληρο το σύστημα και να μπερδέψει το στομάχι σας.

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Πολύ περισσότερο, αν βιώνετε αρκετά συμπτώματα ταυτόχρονα, αφού κάθε πρώιμη προειδοποίηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top