Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συμπτώματα και συμβουλές που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα.

Καθ ‘όλη την διάρκεια της ζωής τους,  οι γυναίκες βιώνουν πολλές αλλαγές στο σώμα τους. Από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, οι αλλαγές αυτές γίνονται βαθιά αισθητές τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.Αλλά δυστυχώς, σαν να μην ήταν αρκετά δύσκολες από μόνες τους αυτές οι αλλαγές, υπάρχουν και άλλα απροσδόκητα που συμβαίνουν με αυτές τις σωματικές αλλαγές.

Advertisement

Οι αλλαγές στο βάρος, το σχήμα, ή άλλα φυσικά χαρακτηριστικά είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Η ηλικία,οι γέννες και τα ορμονικά επίπεδα είναι όλα σημαντικοί παράγοντες στην εξέλιξη του σώματός μας, και είναι όλα εντελώς φυσιολογικά. Δεν υπάρχουν ποτέ δύο γυναίκες ίδιες και έτσι οι αλλαγές τους είναι μοναδικές.Αλλά μερικές φορές, οι αλλαγές αυτές δεν εμπίπτουν στα τυπικά. Όταν συμβαίνει αυτό,μπορεί να υπάρξουν αλλαγές απροσδόκητες που μπορούν να προκληθούν από μια συγκεκριμένη κατάσταση.Μία τέτοια περίπτωση είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Επηρεάζουν ενδεχομένως το 20 τοις εκατό του πληθυσμού των γυναικών. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και να προκαλέσουν αναστάτωση.Αλλά αν έχετε ή νομίζετε ότι μπορεί να έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπάρχει ελπίδα. Αν και δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι για να διαχειριστείτε την κατάσταση.Διαβάστε παρακάτω τα συμπτώματα και τις δυνατότητες θεραπείας και αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ή PCOS;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή PCOS,  είναι μια ενδοκρινής κατάσταση που προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, ή ανδρικές ορμόνες, στις γυναίκες.Προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και έχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και βαρύτητας,  γεγονός που το καθιστά συχνά δύσκολο να εντοπιστεί.Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να συνδέεται με την ινσουλίνη και συνδέεται με τις γυναίκες  που έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης.Το PCOS επηρεάζει το 2 έως 20 τοις εκατό των γυναικών μεταξύ των ηλικιών 18 και 44, ανάλογα με ποια συμπτώματα χρησιμοποιούνται για να το ορίσουμε.Είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη,τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την άπνοια ύπνου και ορισμένων μορφών καρκίνου.Έτσι ποια είναι τα κοινά συμπτώματα του PCOS;

Δυσκολία σύλληψης

Το PCOS είναι μια από τις κύριες αιτίες σε προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή το PCOS εμποδίζει το σώμα από την τακτική ωορρηξία ή μερικές φορές από την ωορρηξία.Τα θυλάκια που κανονικά απελευθερώνουν ένα αυγό από την ωοθήκη, δεν ωριμάζει λόγω της έλλειψης ορμονών και έτσι παραμένει στην ωοθήκη.Η εγκυμοσύνη είναι δυνατή  με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά μπορεί να απαιτούνται επιπλέον θεραπείες γονιμότητας.

Ακανόνιστη έμμηνος ρύση

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου, λόγω της πλημμύρας των αρσενικών ορμονών είναι μια ακανόνιστη περίοδο. Η περίοδος μπορεί ακόμη και να απουσιάζει εντελώς.Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους,  αυτές οι ορμόνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρατεταμένες, βαριές περιόδους. Εξαρτάται από το άτομο, πράγμα που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό.Πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης, πόνο ή κράμπες στην πύελο.

Υπερβολική τριχοφυΐα

Δασυτριχισμός είναι ο ιατρικός όρος για την μεγάλη ανάπτυξη των τριχών σε όλο το σώμα.Η τριχοφυΐα συνήθως αρχίζει να αυξάνεται στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη,στα δάχτυλα των χεριών και στα δάχτυλα των ποδιών.Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ποσότητες από τρίχες στο σώμα αλλά ο δασυτριχισμός χαρακτηρίζεται από μια αυξημένη ποσότητα. Αυτό προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα των ανδρικών ορμονών.

Ακμή, λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα

Ένα άλλο αποτέλεσμα των υπερβολικών αρσενικών ορμονών είναι το λιπαρό δέρμα με τα σπυράκια.Εάν αντιμετωπίζετε έξαρση πριν από την περίοδό σας, είναι η ίδια αρχή που διέπει και το PCOS μόνο που είναι σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα .Αιφνίδια, σοβαρή έξαρση και / ή αλλαγές στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να σημαίνει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αύξηση βάρους

Το PCOS επηρεάζει επίσης το μεταβολισμό, προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτή η αύξηση του σωματικού βάρους είναι κυρίως γύρω από το μεσαίο τμήμα του σώματος.Αυτή η μορφή της αύξησης του βάρους συνδέεται επίσης με τα επίπεδα ινσουλίνης. Οι γυναίκες με PCOS τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι συχνός σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Άγχος και κατάθλιψη

Οι ορμόνες επηρεάζουν την διάθεσή μας, καθώς και το σώμα μας, κάτι που οι γυναίκες που βιώνουν PMS το γνωρίζουν.Για τις γυναίκες με PCOS, τα συναισθήματα της έντασης, κατάθλιψης ή ευερεθιστότητας μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρά.Βιώνοντας αλλαγές στο σώμα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και της τριχοφυΐας,και με την κοινωνία που θέλει συγκεκριμένα πρότυπα, συχνά επιδεινώνονται αυτά τα συναισθήματα.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;

Ορισμένες τροφές θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα και θα αυξήσουν τα επίπεδα των ορμονών και της ινσουλίνης, έτσι είναι καλύτερο να κάνετε κάποιες διατροφικές αλλαγές πρώτα και κύρια.Για τη διαχείριση των επιπέδων της ινσουλίνης,  αναζητήστε χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα και τρώτε άφθονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα φρούτα, άπαχο κρέας και λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα – 3 .Αποφύγετε τα προϊόντα σόγιας, καθώς μπορούν να παρεμβαίνουν με τα επίπεδα ορμονών και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν απότομη άνοδο στα επίπεδα ινσουλίνης. Τα Γαλακτοκομικά αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, οπότε είναι επίσης καλύτερα να αποφεύγονται.

Δοκιμάστε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται από το σώμα ως ηλεκτρολύτης  και βοηθά στο μεταβολισμό καθώς και του σακχάρου στο αίμα και της ρύθμισης της πίεσης του αίματος.Διατηρεί επίσης τις ορμόνες του στρες υπό έλεγχο. Πολλές γυναίκες με PCOS έχουν έλλειψη σε αυτό το ορυκτό.Το μαγνήσιο σας μπορεί να ανεβεί μέσω ενός απλού συμπληρώματος διατροφής.  Ψάξτε για Μαγνήσιο γλυκινικής (Magnesium Glycinate). Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα λουτρό άλατος Epsom ή ένα σπρέι λάδι μαγνησίου, τα οποία επιτρέπουν στο μαγνήσιο να απορροφηθεί από το δέρμα.

Άσκηση

Advertisement

Το καλύτερο είδος άσκησης για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η έντονη άσκηση. Πόσο έντονη; Θα πρέπει να ιδρώσετε στα πρώτα λεπτά. Η  ιδανική προπόνηση σας θα πρέπει να διαρκέσει από 15 έως 30 λεπτά.Θα πρέπει επίσης να αυξήσετε την αντοχή σας για να έχετε μύες και να αυξηθεί ο μεταβολισμός σας.Μιλήστε με τον γιατρό ή τον γυμναστή για να καθορίσει το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης για ένα υγιές και ασφαλές ξεκίνημα.

Συμβουλευθείτε αισθητικό

Εδώ θα έχετε πολλές επιλογές για αποτρίχωση αλλά σαν γυναίκες ξέρετε.

Αν θέλετε να απομακρυνθεί η επιπλέον τριχοφυΐα, το μόνο που χρειάζεται να μάθετε είναι ποια επιλογή είναι καλύτερη για εσάς. Ξύρισμα, αποτρίχωση, κρέμες και λευκαντικά, αποτρίχωση με λέιζερ και η ηλεκτρόλυση είναι όλες οι επιλογές.Ελέγξτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μιας και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας, ή αφήστε τις τρίχες έτσι, τι πρόβλημα έχετε;

Μιλήστε στον ψυχολόγο

Οι ορμόνες και ένα σώμα που αλλάζει με απροσδόκητους τρόπους μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε εκτός ελέγχου.Μπορεί να αισθανόμαστε ντροπή για το σώμα μας ή να νιώθουμε ότι έχουμε αποτύχει κατά κάποιον τρόπο.Εξηγώντας την κατάσταση μας ξανά και ξανά μπορεί να μας κάνει νευρικές, γεμάτες με ένταση και εξάντληση.Και όλα αυτά μπορεί να βαρύνουν σε μεγάλο βαθμό στο μυαλό και στο σώμα και να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη, που  είναι πολύ πραγματικές, σοβαρές ασθένειες με φυσικές παρενέργειες.Εάν αισθάνεστε να πνίγεστε από τα συναισθήματα, αναζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία. Μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να σας μάθει τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις της ζωής.

Μιλήστε στον γιατρό σας

Οι γυναίκες με PCOS πρέπει να πάρουν κάποιο είδος φαρμακευτικής αγωγής,  συνήθως για να διαχειριστούν τα επίπεδα των ορμονών τους.Δεδομένου ότι όλα τα σώματα είναι διαφορετικά, δεν υπάρχει μόνο μία ‘σωστή’ συνταγή για όλους.Συζητήστε με το γιατρό σας  ή με έναν ενδοκρινολόγο, για να βρεθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή, οι δόσεις  και το σχέδιο διαχείρισης για σας.Μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τα σωστά επίπεδα  καθώς επίσης και να σας διδάξουν για το πώς τα PCOS φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα προβλήματα υγείας.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top